Sot duhet të provoni një nga recetat më të famshme në botë “Falafel”

Çfarë është Falafel?
Falafel është një “ushqim i shpejtë” i Lindjes së Mesme i bërë nga një përzierje e qiqrave (ose fasuleve fava), perimeve të freskëta dhe erëzave që formohen në një petë ose topa të vegjël. Mendohet se falafeli ka origjinën në Egjipt dhe është një ushqim vegan i njohur në të gjithë Lindjen e Mesme.

Falafel mund ta gjeni nga shitësit në rrugë në pothuajse çdo lagje në Egjipt. Shpesh shërbehet në formë sanduiçi me tahini dhe shumë sallatë mesdhetare, së bashku me feta patëllxhani të pjekur ose të skuqur.

Kjo pjatë vegane është bërë me përbërës të thjeshtë, të përditshëm dhe nuk do ta besoni sa e lehtë është. Përbërësit e shkëlqyeshëm janë çelësi i falafelit të mrekullueshëm prandaj duhet të siguroheni të jenë ushqimet e freskëta.

Përbërësit:

-1 filxhan qiqra të thata, të njomura gjatë natës (mos përdorni qiqra të konservuara)
-1/2 filxhan qepë, të copëtuar ashpër
-1 filxhan majdanoz, i copëtuar përafërsisht (rreth një bandë e madhe)
-1 filxhan cilantro, të copëtuar ashpër (rreth një bandë të madhe)
-1 spec i vogël jeshil djegës, piper serrano ose jalapeno
-3 thelpinj hudhre
-1 lugë qimnon
-1 lugë kripë
-1/2 lugë kardamom
-1/4 lugë piper i zi
-2 lugë miell qiqrash
-1/2 lugë sode buke
-vaj avokado për tiganisje

Përgatitja:

1-Një natë më parë, njomni qiqrat e thata në ujë. Sigurohuni që uji të mbulojë qiqrat me 2-3 centimetra, pasi ato do të trefishohen në madhësi.

2-Kullojini dhe shpëlajini qiqrat dhe shtojini në përpunuesin tuaj të ushqimit, së bashku me qepën, majdanozin, cilantron, piperin, hudhrën, qimnon, kripën, kardamomin dhe piperin e zi.

3- Lërini procesorin e ushqimit disa herë derisa përzierja të ngjajë me strukturën e rërës së trashë.

4-Transferoni përzierjen e falafelit në një tas dhe shtoni miellin e qiqrave dhe sodën e bukës. Përziejini së bashku, pastaj mbuloni ose shtoni një kapak dhe ftohni përzierjen për 30 minuta në një orë.

5-Përdorni duart tuaja, një lugë akullore ose një lugë falafel për të formuar falafelin në toptha ose biskota. Nëse e shihni se përzierja është shumë e lagur, mund të shtoni një lugë gjelle miell qiqrash. Nëse është shumë e thatë dhe e thërrmueshme, mund të shtoni një lugë çaji ose dy ujë ose lëng limoni.

6-Pasi të formohen falafel, mund t’i gatuani me metodën tuaj të preferuar të përmendur më lart. Për të skuqur thellë falafelin, shtoni rreth 3 centimetra vaj në një tenxhere në nxehtësi mesatare. Ngroheni vajin në 180 gradë C. Gatuani falafelin në tufa (rreth 6-8 në të njëjtën kohë) për 1-2 minuta ose derisa të marrin ngjyrë të artë.

7- Pastaj hiqini ato në një pjatë të veshur me peshqir letre.

8-Shërbejeni falafelin menjëherë, të ngrohtë dhe të freskët nga jashtë. Servirini edhe me salcë tahini.

Megjithatë nëse receta ju duket e vështirë, ne kemi një tjetër zgjidhje po aq ideale për ju vetëm tek Snapfood shkarkoni aplikacionin dhe shijoni gatimin e famshëm aty ku ndodheni tani:

Falafel House vjen direkt tek ju me një klik, provojeni tani dhe na falenderoni më vonë!

Lini një koment