Njihuni me supën “Minestrone”, një nga më të shëndetshmet që mund të hamë
4 lugë vaj ulliri ekstra-virgjër
1 qepë të verdhë mesatare, të copëtuar
2 brinjë mesatare selino, të copëtuar
¼ filxhan paste domate
2 karota të mesme, të qëruara dhe të copëtuara
2 gota perime të prera sezonale (patate, kunguj të verdhë, kunguj të njomë, kunguj kastrash, fasule jeshile ose bizele funksionojnë të gjitha)
4 thelpinj hudhër, të shtypur ose të grirë
1/2 lugë çaji rigon të thatë
1/2 lugë çaji trumzë të thatë
1 kuti të madhe domate të prera në kubikë, me lëngun e tyre
4 gota lëng perimesh
2 gota ujë
1 lugë çaji kripë deti të imët
2 gjethe dafine
Një majë thekon speci të kuq
Piper i zi i sapo bluar
1 gotë makarona orecchiette
1 kanaçe fasule të mëdha veriore ose fasule kanelini, të shpëlara dhe të kulluara, ose 1 ½ gota fasule të gatuara
2 gota spinaq
2 lugë çaji lëng limoni
Djathë parmixhano për dekor (opsionale)
1.Ngrohni 3 lugë vaj ulliri në një enë të madhe në nxehtësi mesatare. Pasi vaji të nxehet, shtoni qepën e copëtuar, karrotën, selinon, pastën e domates dhe pak kripë. Gatuajini, duke i trazuar shpesh, derisa perimet të jenë zbutur dhe qepët të bëhen të tejdukshme, rreth 7 deri në 10 minuta. 2.Shtoni perimet e stinës, hudhrën, rigonin dhe trumzën. Gatuajeni rreth 2 minuta. 3.Hidhni në të domatet e prera në kubikë dhe lëngjet e tyre, supën dhe ujë. 4.Shtoni kripën, gjethet e dafinës dhe thekon e specit të kuq. Shtoni dhe piper të zi të sapo bluar. 5.Rregulloni nxehtësinë dhe hidheni përzierjen në një tenxhere, pastaj mbuloni pjesërisht tenxheren me kapak, duke lënë një hapësirë që avulli të dalë. Ulni nxehtësinë sipas nevojës për të mbajtur një zierje të butë. 6.Gatuajini për 15 minuta, pastaj hiqni kapakun dhe shtoni makaronat, fasulet dhe zarzavatet. Lërini të ziejnë të zbuluara për 20 minuta ose derisa makaronat të zihen al dente dhe zarzavatet të jenë të buta. 7.Hiqeni tenxheren nga nxehtësia, pastaj hiqni gjethet e dafinës. Përzieni lëngun e limonit dhe lugën e mbetur të vajit të ullirit. Provojeni për më shumë kripë dhe piper derisa t’ju pëlqejë shija. 8.Zbukuroni tasat me supë me parmixhano të integruar, nëse dëshironi.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment