Lëkura juaj do t’ju falenderojë pasi të konsumoni këto 10 ushqime

Një dietë e pasur me ushqime antioksidante nuk është  e mirë vetëm për shëndetin tuaj, është e mrekullueshme për lëkurën tuaj.

Radikalet e lira të formuara nga dëmtimet oksiduese përshpejtojnë procesin e plakjes. Ushqime të pasura me antioksidantë mund të ndihmojnë në parandalimin e këtij dëmtimi të shkaktuar nga ndotja, stresi ose dieta e dobët.

1.Smoothie me manaferra

Manaferrat janë një nga ushqimet më antioksiduese, duke përfshirë shijen e kokrrave të kuqe në dietën tuaj është një mënyrë e mirë për të marrë dozën e përditshme të të ushqyerit të lëkurës që ju nevojitet.

Mbani një kuti me manaferra organike të ngrira në frigorifer, pastaj thjesht hidhni ato në blenderin tuaj me pak qumësht ose kos dhe pak pluhur proteinash.

2.Shegë

Ne përdorim shegë në shumë prej produkteve tona të kujdesit për fytyrën për fuqinë e saj të lartë antioksiduese dhe anti-plakje. Ky frut siguron vitamina C dhe B5, polifenolë kaliumi dhe antioksidues. Lëngu i shegës është veçanërisht i pasur në antioksidantë, më shumë se vera e kuqe, çaji jeshil dhe boronica e egër.

3.Çaji jeshil

Ndërsa çaji jeshil mund të përmbajë kafeinë, përmban edhe shumë polifenolë, të cilat janë antioksidantë të fortë. Një filxhan çaji jeshil siguron 10-40 mg polifenolë dhe ka efekte antioksidante më të mëdha se brokoli, spinaqi, karrotat ose luleshtrydhet.

4.Molla e kuqe

Te gjitha mollët janë të pasura me antioksidantë, por mollët e kuqe janë më shumë sipas studimeve shkencore.Burimi kryesor i antioksidantëve në mollë janë polifenolet, të cilat janë pesë herë më të përhapura në lëkurë sesa në mish. Kjo është një arsye e mirë për të blerë mollë organike dhe për të ngrënë gjithë mollën pa hequr lëkurën.

5.Verë e kuqe

Për fat të keq alkooli është shumë dehidratues për lëkurën, për të mos përmendur efektet e tjera shëndetësore. Por vera e kuqe ka përmbajtje të lartë të një antioksidanti të fuqishëm, të quajtur resveratrol.

6.Çokollatë e zezë

Në vitin 2003, “New Scientist” raportoi se konsumimi i çokollatës së zezë mund të rrisë nivelet antioksidante.

Çokollata e zezë ka përmbajtje të lartë të një lloj antioksidanti i njohur si një flavonoid.

7.Hudhër

Një hudhër përmban vitamina A, B, dhe C, selen, jod, kalium, hekur, kalcium, zink dhe magnez. Përveç rolit të saj si një ushqim i fortë antioksidant, është gjithashtu e dobishme për zvogëlimin e presionit të gjakut dhe kolesterolit, heqjen e metaleve të rënda nga trupi, dhe duke vepruar si një agjent antifungal dhe antiviral.

8.Kos

Është një ushqim i shkëlqyer mëngjesi i përzier me fara dhe fruta, shtuar në smoothien tuaj apo të hahet si një ëmbëlsirë e shëndetshme në vend të akullores. Nuk është një antioksidant në vetvete, por plotëson glutationin, antioksidant në qelizat e trupit tonë, duke i dhënë një goditje të fortë aktivitetit antioksidues të trupit.

9.Domate

Një nga përbërësit më të pasur me likopen dhe  një nga antioksidantët më të fortë është domatja. Likopene ka nevojë për yndyrë për absorbim optimal, kështu që përzieja e domateve me vaj ulliri do të rrisë nivelet tuaja likopenit.

10.Brokoli

Një nga perimet më të pasura në antioksidantë. Brokoli përmban më shumë vitaminë C dhe kalcium se portokalli.

Lini një koment