Sugjerojmë:

15 ushqimet anti-inflamatore që duhet të filloni të konsumoni menjëherë

Inflamacioni është reagimi i sistemit tuaj imunitar ndaj acarimit, dëmtimit ose infeksionit. Ashtë një përgjigje normale (dhe në të vërtetë një gjë e mirë), dhe është një pjesë e natyrshme e shërimit. Por është e mundur që inflamacioni kronik mund të ketë një ndikim negativ në trupin  dhe shëndetin tuaj.

Ndjekja e një diete anti-inflamatore është një mënyrë për të kundërshtuar disa nga inflamacionet kronike që vijnë nga drejtimi i një jetese jo shumë të shëndetshme. Nëse jeni gati të ktheheni në rrugën e ushqimit të shëndetshëm, provoni këto 15 ushqime që janë të gjitha ushqyese dhe përshtaten në mënyrë të përkryer në një dietë anti-inflamatore.

1.Bajame

Bajamet janë një burim i shkëlqyeshëm i yndyrnave të pangopura (të ngjashme me vajin e ullirit), vitaminës E dhe manganit. Ata janë gjithashtu një burim i mirë i magnezit dhe proteinave bimore.

2. Avokado

Avokadot janë të pasura me yndyrna të pangopura të shëndetshme për zemrën, plus që janë një burim i shkëlqyeshëm i magnezit, fibrave dhe kaliumit ndërsa janë të ulëta në natrium.

3.Brokoli

Brokoli është anëtar i familjes kryqëzore të perimeve që përmbajnë shumë kimikate fitokimike të quajtura glukozinolate. Këto fitokimikate janë antioksidantë të fuqishëm. Brokoli është gjithashtu një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës C, kaliumit, kalciumit dhe vitaminës A, të gjitha ndërsa janë të ulëta në kalori.

4.Boronicat

Boronicat përmbajnë sasi të konsiderueshme polifenolesh që shkaktojnë aktivitet antioksidant dhe mund të ndihmojnë në parandalimin e kancerit dhe sëmundjeve kardiovaskulare. Këto fitokimikë, përfshirë flavonoidet, antocianidinat, acidet fenolike dhe taninet, parandalojnë dhe riparojnë dëmtimin qelizor të bërë nga radikalet e lira.

5.Karrota

Karrotat përmbajnë beta-karotinë, të cilën trupi juaj mund ta shndërrojë në vitaminë A, e cila është thelbësore për shëndetin tuaj, por është gjithashtu një antioksidant i fuqishëm në vetvete. Karrotat përmbajnë gjithashtu zeaxanthin dhe lutein, të cilat lidhen gjithashtu me vitaminën A.

6.Fasule të thata

Fasulet e thata, të tilla si fasulet e marinës, fasulet, dhe fasulet e zeza, janë një burim i shkëlqyeshëm anti-inflamator i proteinave bimore, mineraleve, vitaminave të kompleksit B dhe vitaminës K. Ata janë gjithashtu të mbushura me fibra të dobishme  dhe ato përmbajnë polifenole që veprojnë si antioksidantë.

7.Lakër jeshile

Lakra jeshile është një burim i shkëlqyeshëm i vitaminave A, C dhe K, dhe një burim i mirë i kalciumit, hekurit, magnezit, kaliumit dhe vitaminës C ndërsa është i ulët në natrium. Ajo gjithashtu ka pak kalori dhe pak fibra.

8.Vaj ulliri

Vaji i ullirit është një përbërës thelbësor i dietës mesdhetare, e cila ka qenë e lidhur me shëndetin e zemrës dhe jetëgjatësinë. Vaji i ullirit është i pasur me yndyrna të pangopura që janë të mira për enët e gjakut dhe ka polifenole që punojnë si antioksidantë për të mbrojtur qelizat në trupin tuaj.

Vaji i ullirit ndihmon në uljen e inflamacionit, zvogëlon kolesterolin e lartë dhe është e mundur që disa prej polifenoleve mund të ndihmojnë në parandalimin e disa formave të kancerit, kështu që është një vaj i mahnitshëm për tu shtuar në kuzhinën tuaj.

9.Portokall

Portokallët janë një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës C dhe kaliumit dhe ato gjithashtu përmbajnë fibra, kalcium dhe folate. Fibrat dhe folati në portokalle mund të ndihmojnë në mbajtjen e zemrës suaj të shëndetshme dhe vitamina C është thelbësore për funksionimin e sistemit imunitar, indin lidhës të fortë dhe enët e gjakut të shëndetshme.

10.Salmon

Salmoni përmban sasi të konsiderueshme të acideve yndyrore omega-3 – më shumë se çdo lloj tjetër peshku ose ushqim deti. Studimet sugjerojnë se njerëzit që kanë një konsum më të lartë të këtyre acideve yndyrore mund të kenë më pak të ngjarë të vuajnë nga sytë e thatë dhe është gjithashtu e mirë për zemrën sepse yndyrnat e shëndetshme ndihmojnë në uljen e inflamacionit8 dhe mbajnë kolesterolin në kontroll.

11. Spinaq

Spinaqi është një nga më të njohurit nga të gjitha superushqimet anti-inflamatore.  Përmban luteinë, e cila lidhet me vitaminën A dhe beta-karotenin. Spinaqi gjithashtu ju jep hekur, vitaminë K dhe folat, dhe është shumë i ulët në kalori, kështu që është perfekt për dietat e humbjes së peshës.

12.Luleshtrydhe

Luleshtrydhet janë të shijshme, me lëng dhe të ëmbla – dhe për ta bërë edhe më të mirë, ato janë gjithashtu të mira për shëndetin tuaj. Luleshtrydhet janë me pak kalori, me shumë fibra dhe ato përmbajnë vitamina dhe minerale trupi juaj ka nevojë për të funksionuar normalisht, duke përfshirë shumë vitaminë C. Ato gjithashtu kanë veti anti-inflamatore dhe shumë përfitime të mundshme shëndetësore.

13.Patate e ëmbël

Patatet e ëmbla janë të pasura me vitamina dhe minerale. Ashtu si shumica e perimeve me ngjyrë portokalli, ato janë jashtëzakonisht të larta në vitaminë A dhe beta-karotinë, e cila është një antioksidant i fuqishëm. Patatet e ëmbla gjithashtu janë një burim i shkëlqyeshëm i shumë vitaminave dhe mineraleve, duke përfshirë vitaminat C dhe K, kalium dhe vitamina B komplekse.

14.Chard zvicerane

Chard zvicerane është kaq e bukur dhe e shijshme. Një perime jeshile me gjethe të mrekullueshme (dhe shumëngjyrëshe) për tu shtuar në listën tuaj anti-inflamatore të blerjeve.

15.Arra

Arrat janë një burim i shkëlqyeshëm i yndyrnave të shëndetshme, proteinave, vitaminës E, mineraleve dhe kimikateve fitokimikë të quajtura sterole. Ato gjithashtu përmbajnë acide yndyrore të pangopura dhe acide yndyrore omega-3 që janë të mira për zemrën tuaj. Arrat janë gjithashtu të dendura nga energjia, kështu që mund të duhet të shikoni madhësinë e porcionit tuaj, por, edhe pse janë shumë kalorike, ngrënia e një grusht arrash mund t’ju ndihmojë të ndiheni të ngopur më gjatë dhe në të vërtetë ju ndihmon të humbni peshë.

Lini një koment