Vini re! Këto janë 5 ushqimet e duhura që secili nga ne të jetojë gjatë dhe shëndetshëm

“Hani mirë për jetë të gjatë dhe të shëndetshme” kjo është një nga shprehjet që kemi dëgjuar më shpesh, por cilat janë ushqimet më të mira për të na ndihmuar të arrijmë këtë synim?

Në këtë artikull po ju japim një listë me 5 ushqimet më të shëndetshme dhe ushqyese që ekzistojnë.

1.Fasule soje

Edamame apo fasule soje të freskëta kanë qenë një element kryesor i kuzhinës aziatike për breza, por gjithashtu kanë fituar popullaritet në pjesën perëndimore.

Fasulet soje janë të pasura me isoflavone, një lloj fitoestrogjen  që është substanca bimore, estrogjenike. Isoflavones janë të njohur për vetitë anti-inflamatore, antioksidante, anti-kanceroze dhe antibakteriale.

2.Karrotat

Ky përbërës i zakonshëm i kuzhinës, më i njohur në varietetin e portokallisë rekomandohet për përmbajtjen e lartë të beta-karotenit, një pigment dhe karotenoid.

Beta-karotene mund të konvertohet nga trupat tanë në vitaminë A, e cila përfshihet në funksionin imunitar, vizionin, riprodhimin dhe komunikimin qelizor. Trupat tanë nuk mund të prodhojnë vetë vitaminë A, prandaj duhet të rrjedhin nga dieta jonë.

Ky pigment është gjithashtu një antioksidant që mund të mbrojë qelizat në trupin tonë nga plakja e dëmtimit të shkaktuar nga radikalet e lira.

Për më tepër, hulumtimet kanë treguar se ushqimet e pasura me karotenoide janë një shembull që mund të mbrojnë kundër degjenerimit makular të lidhur me moshën, dëmtimin e shikimit të shkaktuar nga mosha e vjetër.

3.Perimet jeshile

Një tjetër lloj i rëndësishëm i ushqimit në listën tonë janë perimet jeshile të njohura gjithashtu si “Perimet Brassica” të cilat përfshijnë një gamë të gjerë ushqimesh të gjelbra, të tilla si lakra, brokoli, lakër brukseli, lulelakër dhe rrepka.

Këto perime kanë një përmbajtje shumë të pasur ushqyese, duke përfshirë shumë vitamina (C, E, K dhe folate), minerale (kalium, kalcium dhe selen), dhe karotenoide (lutein, beta-karoten dhe zeaksantinë).

Perimet Cruciferous gjithashtu përmbajnë glucosinolates, substancat që u japin këtyre perimeve aromë karakteristike të athët.

4.Salmon

Studimet e fundit kanë sugjeruar se konsumi i mishit, kryesisht mishi i kuq, por edhe disa lloje të mishit të shpezëve mund të jetë i dëmshëm për shëndetin tonë.

Një alternativë e mirë për proteina në këtë rast është peshku dhe salmoni, në veçanti, pasi siguron shumë përfitime ushqyese.

Salmoni është i mbushur me proteina dhe gjithashtu përmban shumë acide yndyrore omega-3, që thuhet se janë të dobishme për shikimin. Hulumtimet kanë treguar se omega-3 mbron nga sindroma e syve të thatë, e karakterizuar nga lubrifikimi i pamjaftueshëm i syve, të cilat mund të çojnë në dhimbje dhe vizion të paqartë.

Për më tepër, acidet yndyrore omega-3 janë shoqëruar me shëndetin e trurit, dhe kërkimet sugjerojnë se ata mund të largojnë rënien njohëse të lidhur me plakjen.

5.Frutat agrume

Frutat e agrumeve janë heronj të panjohur të një diete të shëndetshme. Këto përfshijnë një numër të frutave si portokall, grejpfrut, limon, lime dhe mandarina.

Për një kohë të gjatë, frutat agrume janë rekomanduar nga për përmbajtjen e tyre të lartë të vitaminës C, e cila ka veti antioksiduese dhe thuhet se sjell një gamë të gjerë përfitimesh shëndetësore, duke përfshirë zvogëlimin e dëmeve inflamatore dhe për të shmangur infeksionet.

Specialistët theksojnë se ky lloj i frutave shkon përtej vetëm vitaminës C kur është fjala për përmbajtjen ushqyese.

Frutat agrume janë të bollshme në makronutrientët e tjerë, duke përfshirë sheqernat, fibrat, kalium, folatë, kalcium, thiamin, niacin, vitaminë B-6, fosfor, magnez, bakër, riboflavin dhe acid pantotenik.

Lini një koment