Specat, frut apo perime? Merreni vesh tani!

Disa me shije të ëmbël e disa djegës, a e dini nëse speci është një frut apo perime?

Mos kërkoni më tej, sepse përgjigjja është, specat teknikisht janë edhe frut edhe perime.

Klasifikimi botanik: Specat janë fruta.
Një botanist do të përdorte klasifikimin botanik, i cili bazohet në karakteristikat fiziologjike të bimës, si struktura, funksioni dhe organizimi i bimës. Prandaj, duke folur botanikisht, një ‘frut’ është produkti që mban farë që rritet nga vezoret e një bimë lulëzuese ose, me fjalë të tjera, një frut është mënyra e bimëve për të përhapur farat e saj. Një frut botanik do të kishte të paktën një farë dhe do të rritej nga lulja e bimës. Me këtë përkufizim në mendje, specat klasifikohen si fruta sepse përmbajnë fara të vogla në mes dhe rriten nga lulja e bimës së specit.

Një ‘perime’ në terma botanikë nga ana tjetër, nuk ka një përkufizim të caktuar, por është më shumë një term i përgjithshëm që përfshin të gjitha aspektet e tjera të ngrënshme të bimës, rrënjët, kërcellin dhe gjethet. Pra, duke vendosur kapakët e botanikës, ne do t’i klasifikonim ushqimet si mollët, luleshtrydhet dhe qershitë si fruta, përfshirë specat!

Klasifikimi Kulinar: Specat janë perime.
Një nutricionist, kuzhinier apo edhe gjyshja juaj, do të përdorte sistemin e klasifikimit të kuzhinës, që përcakton pemët dhe perimet në një mënyrë paksa të ndryshme, duke e bazuar atë në mënyrën e përdorimit të bimëve dhe profilet e tyre të aromës. Të folurit në kuzhinë, zakonisht ka një strukturë më të ashpër, ka shije të butë dhe shpesh kërkon gatim në pjata si zierje, supa ose patate të skuqura. Ndërsa, një ‘frut’ ka një strukturë të butë, ka tendencë të jetë ose i ëmbël ose i butë dhe shpesh shijohet i gjallë ose në ëmbëlsira.


Për ta përmbledhur, specat zakonisht përgatiten në sallata, supa ose patate të skuqura, pavarësisht se botanikisht janë një frut, prandaj shpesh përshkruhen si perime nga këndvështrimi i kuzhinës. Megjithatë, kujt i intereson kur specat shijojnë aq mirë! Të gjithë mund të pajtohemi se specat janë të lehtë, meze të shijshme dhe janë një mundësi e shëndetshme për dietat tona, duke na siguruar fibra, vitamina dhe minerale.

Lini një koment