Siç i bënte gjyshja: Ja si të përgatisni japrakë me gjethe rrushi
40 gjethe rrushi
1 gote oriz
5-6 qepë të njoma
Një tufë majdanoz
2 filxhanë kafeje vaj ulliri
Një filxhan çaji me mish të grirë (sipas dëshirës)
Lëngu i një kokrre limoni
Nenexhik
Kripë
Kopër
1.Pastroni gjethet e rrushit dhe lërini të ziejnë për 8-10 minuta.
2.Kullojini dhe hapini ndërkohë që janë ende të nxehta sepse kur ftohen, gjethet ngjiten me njëra-tjetrën.
3.Pasi t’i keni pastruar dhe grirë, qepët e njoma skuqini në një tigan me vaj ulliri dhe më pas, shtoni orizin dhe mishin e grirë.
4.Vijoni skuqjen dhe shtoni kripën, koprën dhe nenexhikun. Pas pak minutash, hiqeni tiganin nga zjarri.
5.Gjetheve të rrushit prijini bishtat dhe vendosini në mes një lugë gjelle nga mbushja. Më pas mbështillenin në formë roleje duke mbledhur fillimisht anët.
6.Në një tenxhere, shtroni disa gjethe rrushi dhe mbi to vendosni japrakët e përgatitur. Hidhini kripë, një gotë e gjysmë ujë dhe vaj ulliri. Vendosini përispër një pjatë dhe lërini të ziejnë derisa të pijnë ujin.
7.Vendosini në pjatë dhe shërbejini me pak lëng limoni.
Në disa fshatra të vegjël arbëreshë në Sila të Kalabrisë, ka një recetë që prej gjashtë shekujsh nuk është shkruar kurrë në italisht. Nuk ka as libra gatimi, as video në internet. Ka vetëm fjalë të pëshpëritura në arbërisht,...
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Lini një koment