Karakteristika e këtij gatimi është pjekja në saç, pasi merr shijen më të mirë dhe aromën e drurit. Por në pamundësi të saçit që jo të gjithë e kanë në shtëpi, ne po ju sjellim recetën e petanikut në furrë.
Përgatitja:
Në një tas të madh rrahim vezët, kripën, qumështin dhe miellin e situr fillimisht.
Shtojmë pak e nga pak ujë të vakët aq sa brumi të jetë i hollë si një brum petullash.
Marrim tavën e lyer me gjalp dhe me një garuzhde gjelle shtojmë një rradhë brumë, e lyejmë sipër me vaj dhe e lemë të piqet në 180 gradë aq sa të ketë marrë ngjyrën e artë.
E nxjerrim tavën siç është e nxehtë dhe shtojmë përsëri një rradhë brumë dhe e vendosim përsëri në furrë.
Të njëjtën gjë bëjmë derisa të mbarojë totalisht brumi. E lemë të kullojë për 20 minuta me furrën e fikur në nxehtësinë e furrës dhe më pas e presim.
Shoqërohet me domate fshati dhe dhallë të freskët.
Në një tenxhere hedhim ujë dhe sapo të marrë valë shtojmë kripën dhe makaronat. Në një tigan me pak vaj ulliri vendosim 2 thelpinj hudhër dhe pak majdanoz që të aromatizohet vaji sa më mirë. Shtojmë më pas frutat...
•Përveç gjalpit përbërësit e tjerë i bashkojmë në një tas dhe pastaj i hedhim në një tepsi ku lyejmë pastaj petët një e nga një. •Shtroni petë, hidhni gjalpin dhe mos i shtypni me presion petët. •Pjekja të bëhet...
•Pastroni gjethet e rrushit dhe vendosi në ujë të vluar derisa të ndryshojnë ngjyrë. •Shpërlajini me ujë të ftohtë dhe lërini të kullojnë, qe t’i keni gati për të mbështjellë japrakët. •Në fillim kaurdisni me vaj ulliri qepët dhe...
Komento