Në një tenxhere të madhe me ujë të kripur, përvëlojini mashurkat për 2-3 minuta. I kullojmë, i shpëlajmë me ujë të ftohtë, më pas i thajmë në letër kuzhine. Rregullojini në një pjatë. Sipër shtoni fiqtë, qepën e njomë, mocarelën, lajthitë dhe borzilokun.
Në një tas të vogël ose kavanoz reçeli me kapak të vendosur, shtoni uthullën, reçelin e fikut, vajin e ullirit dhe pak erëza. Tundeni mirë dhe hidheni mbi sallatë pak para se ta shërbeni.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento