Lulelakra, një perime plot vlera për organizmin tuaj

Lulelakra është një perime  e përdorur gjerësisht në kuzhinë, sidomos gjatë stinës së dimrit.

Shumica e lulelakrave janë të bardha, por është e mundur të blini varietete jeshile dhe vjollcë, si dhe lulelakra më të ëmbla romanesco, me tufat karakteristike të saj me majë.

Gjatë viteve të fundit, lulelakra ka gjetur famë duke u përdorur si një alternativë ‘orizi’.

Ajo është  një perime e lehtë për t’u shtuar në dietën tuaj, në supë, e zier, e skuqur apo shoqëruese e mishrave.

Përfitimet ushqyese të lulelakrës:

80 gr lulelakër (e papërpunuar) përmban afërsisht:

24 kcal / 02 KJ

2 gr proteina

3.5 gr karbohidrate

Fibra 1.4 gr

0,3 gr yndyrë

202 mg kalium

14 mg kalcium

44 mcg folate

45 mg vit C

Cilat janë 5 përfitimet kryesore shëndetësore të lulelakrës?

1. Mund të mbajë një zemër të shëndetshme

Lulelakra është një perime miqësore me zemrën falë një përbërje bimore të quajtur sulforafan. Duke vepruar si një antioksidant, sulforaphane zvogëlon dëmtimin inflamator të shkaktuar nga stresi oksidativ, një proces i cili luan një rol qendror në zhvillimin e sëmundjes së zemrës. Në këtë mënyrë ndihmon në uljen e presionit të gjakut dhe aterosklerozës.

2. Mund të mbështesë funksionin e shëndetshëm të trurit

Lulelakra është një burim i kolinës, një lëndë ushqyese thelbësore që na duhet për gjendjen shpirtërore, kujtesën dhe rikujtimin. Si i tillë, ai është një bllok kryesor ndërtimi i acetilkolinës, një lajmëtar kimik i përfshirë në sinjalizimin e sistemit nervor qendror. Kolina është gjithashtu thelbësore për zhvillimin e trurit.

3. E pasur me sulforafan

Ashtu si brokoli dhe lakra, përmbajtja e sulforafanit të lulelakrës ka një numër përfitimesh shëndetësore duke përfshirë zvogëlimin e rrezikut të kancerit. Sulforafani lufton kancerin në një numër mënyrash përfshirë mbrojtjen e qelizave nga dëmtimi i ADN-së si dhe inaktivimin e kancerogjenëve.

4. Mund të mbështesë ekuilibrin hormonal

Perimet krucifer, si lulelakra, përmbajnë një përbërje bimore të quajtur indole-3-karbinol (I3C) e cila vepron si një estrogjen bimor dhe mund të ndihmojë në ekuilibrimin e hormoneve duke rregulluar nivelet e estrogjenit. I3C gjithashtu ndihmon për të zvogëluar rrezikun e kancerit të gjirit dhe riprodhimit të shkaktuar nga estrogjeni si tek burrat ashtu edhe tek gratë, megjithëse nevojiten më shumë studime në këtë fushë.

5. Mund të mbështesë sistemin imunitar

Duke qenë e pasur me squfur, lulelakra mund të mbështesë  shëndetin e zorrëve dhe si rezultat të përmirësojnë mbrojtjen kundër infeksionit. Kjo sepse squfuri mbështet prodhimin e glutathione e cila është e rëndësishme për ruajtjen e integritetit të rreshtimit të zorrës si dhe mbështetjen e rigjenerimit të tij. Si një antioksidant i fuqishëm, glutathione punon në të gjithë trupin duke mbrojtur qelizat nga dëmtimet inflamatore.

Lini një koment