Paçe e Dibrës, si nga dora e gjyshes
Miellin e misrit e skuqim me gjalpë derisa të marrë ngjyrë kafe të çelur, më pas e shuajmë me lëng mishi dhe e përziejmë që të mos krijohen kokrriza. E lemë të ziejë për 10-15 minuta duke përgatitur një...
Krem karameli zë një vend të rëndësishëm në menunë e ëmbëlsirave për shkak se është ekonomik, i thjeshtë në përgatitje dhe mbi të gjitha shumë i shijshëm. Nëse papritur ndjeni dëshirën për një ëmbëlsirë, filloni të rendisni përbërësit:
Hidhni 150 gr sheqer dhe dy lugë gjelle ujë në një tenxhere me fund të trashë dhe përziejini derisa sheqeri të ketë shkrirë. Lëreni në nxehtësi mesatare pa e trazuar dhe kur të jetë formuar një karamele me ngjyrë të verdhë, hidheni në 6 forma.
Përzieni 2 llojet e qumështit dhe vendosini të ziejnë me gjysmë luge kafeje kardamom. Në një tas rrihni 4 vezë, 2 të verdhat dhe 110 gr sheqer derisa të merrni një përzierje shkumoze. Hidhni ngadalë qumështin tek vezët duke i përzier shpejt dhe më pas mbushni format ketë krem.
Sistemoni format e mbushura me krem karamel në një tavë dhe shtoni ujë të ngrohtë në mënyrë që të mbulojë format në 1/3-ën. Vendosini në furrë në ngrohur në 180 gradë dhe piqini për 40 minuta. Hiqini më pas nga furra dhe kur të jenë në temperaturën e ambientit futini në frigorifer. Hiqini nga format dhe shërbejini.
*Kardamomi është një erëz aziatike me një aromë të fortë që u jep ëmbëlsirave një shije karakteristike. E gjeni dhe në vendin tonë në formë pluhuri ose farash.
Miellin e misrit e skuqim me gjalpë derisa të marrë ngjyrë kafe të çelur, më pas e shuajmë me lëng mishi dhe e përziejmë që të mos krijohen kokrriza. E lemë të ziejë për 10-15 minuta duke përgatitur një...
Në një tas të madh shtoni gjalpin, sheqerin dhe lëkurën e limonit. I rrihni fort me një mikser elektrik. Më pas shtoni të verdhët e vezëve, kripën dhe ekstraktin e vaniljes. Pasi i keni trazuar mirë shtoni bajamet e...
Marrim miellin, vezët, kosin, vajin dhe lëngun e limonit dhe zëmë brumin jo shumë të fortë. Pasi e zëmë brumin e lëmë të qetësohet për gati një orë dhe më pas e ndajmë në 4 pjesë të barabarta. Secilën...
© 2024, Neps | All rights reserved | Design by Neps.al
Lini një koment