A duhet të bëjmë kujdes? E vërteta e ngjyruesit të patatinave Doritos, që bën të tejdukshme lëkurën e minjve

Shkencëtarët në Universitetin e Stanfordit pohuan se një ngjyrues që ndihmon për t’i dhënë patatinave Doritos ngjyrën e tyre portokalli mund ta bëjë lëkurën e miut transparente!

Lëkura e minjve u shndërrua në transparente, duke i lejuar shkencëtarët të shikojnë përmes indeve në strukturat më poshtë, duke përfshirë enët e gjakut dhe organet e brendshme me sy të lirë.

Efektet nuk ishin të përhershme. Lëkura e miut u kthye në normale pasi boja u la, shtuan ata. Kjo i dha shkencëtarëve mundësinë të vëzhgojnë drejtpërdrejt organe dhe qeliza pa qenë e nevojshme të hapin trupin e miut.

Studiuesit kanë zbuluar se ky përbërës mund të ketë përdorime të reja në fushën e mjekësisë, duke përmirësuar teknologjinë e imazherisë dhe duke ndihmuar në studimin e sëmundjeve pa procedura invazive.

Ngjyra portokalli e Doritos vjen nga ngjyruesi ushqimor i quajtur tartrazine (FD&C Yellow 5), cili është një përbërës i zakonshëm në shumë ushqime të përpunuara.

Ndërsa tartrazine është i miratuar për përdorim në ushqime nga autoritetet si FDA, disa njerëz mund të kenë ndjeshmëri ndaj tij, duke përfshirë reaksione alergjike të vogla. Megjithatë, kur përdoret në sasi normale në ushqime si Doritos, konsiderohet i sigurt për konsum, përfshirë edhe fëmijët.

Megjithatë, disa studime kanë treguar se një përqindje e vogël e fëmijëve mund të shfaqin ndjeshmëri ndaj tartrazine, duke përfshirë reaksione alergjike si astma ose hiperaktivitet.

Kjo është më e zakonshme tek ata që janë më të ndjeshëm ndaj ngjyruesve ushqimorë në përgjithësi. Për këtë arsye, disa prindër preferojnë të kufizojnë konsumimin e ushqimeve që përmbajnë tartrazine për fëmijët e tyre.

Në përgjithësi, për shumicën e fëmijëve, tartrazine konsiderohet i sigurt në sasi të moderuara.

Lini një koment