Beshameli: Recetë në versionin vegan dhe pa gluten
Beshameli është një salcë e dashur me shije delikate e përdorur për t’u dhënë shije pjatave të para e të dyta. Me origjinë franceze, shumë e përdorur tek lazanjat, kjo salcë mund të përgatitet me lehtësi edhe në shtëpi: le të shohim së bashku hap pas pas hapi se si përgatitet ajo në versionin vegan dhe atë pa gluten.
Beshamel në versionin vegan
Beshameli në versioin vegan nuk parashikon përdorimin e qumështit dhe të gjalpit, prandaj në këtë version zëvendësohen me qumësht orizi dhe vaj ulliri ekstra të virgjër.
Përbërësit:
1 l qumësht orizi
100 gr miell
100 ml vaj ulliri e.v
Pak arrë moskat
Kripë e piper
Përgatitja:
Vendosni qumështin të ziejë në një tenxhere dhe sapo të marrë valë, fikni sobën. Në një tenxhere tjetër përzieni miellin dhe vajin e ftohtë dhe vendosini në zjarr: sapo mielli të filloj të marrë ngjyrë shtoni qumështin gradualisht. Shtoni kripën, arrën moskat e piper sipas dëshirës, fikni sobën dhe përdoreni beshamelin në recetat tuaja të preferuara.
2. Beshamel pa gluten
Beshameli pa gluten nuk e parashikon përdorimin e miellit. Nëse përdorni miell orizi në recetën vegane mund të keni një salcë të përshtatshme për të gjithë:vegane e pa gluten.
Përbërësit
100 gr miell orizi
1 l qumësht i freksët
100 gr gjalpë
Pak kripë
Arrë moskat
Përgatitja:
Nxehni qumështin në një tenxhere
Shkrini gjalpin në një tenxhere tjetër dhe shtoni më pas miellin e orizit. Përziejini disa minuta dhe më pas shtoni qumështin e ngrohtë. Lëreni për dy minuta dhe përziejeni vazhdimisht. Shtoni më pas edhe kripën e arrën moskat.
Nëse salca del shumë e trashë, shtojini edhe pak qumësht.
Në një tenxhere hedhim ujë dhe sapo të marrë valë shtojmë kripën dhe makaronat. Në një tigan me pak vaj ulliri vendosim 2 thelpinj hudhër dhe pak majdanoz që të aromatizohet vaji sa më mirë. Shtojmë më pas frutat...
•Përveç gjalpit përbërësit e tjerë i bashkojmë në një tas dhe pastaj i hedhim në një tepsi ku lyejmë pastaj petët një e nga një. •Shtroni petë, hidhni gjalpin dhe mos i shtypni me presion petët. •Pjekja të bëhet...
•Pastroni gjethet e rrushit dhe vendosi në ujë të vluar derisa të ndryshojnë ngjyrë. •Shpërlajini me ujë të ftohtë dhe lërini të kullojnë, qe t’i keni gati për të mbështjellë japrakët. •Në fillim kaurdisni me vaj ulliri qepët dhe...
Lini një koment