Krem Brulée (Crème Brûlée)

Veshtiresia
Mesatare
Koha gatimit
1 orë (plus koha për ftohje)
Sugjerohet për:
4 persona
Kalori:
400 kcal për porcion
Krem pana (500 ml)
Sheqer (100 g për kremin dhe 4 lugë gjelle për karamelin sipër)
Të verdha vezësh (5)
Vanilje (1 shkop ose 1 lugë çaji ekstrakt vaniljeje)

Në një tenxhere, ngrohim kremin pana me shkopin e vaniljes të ndarë përgjysmë (ose ekstraktin e vaniljes) dhe e lëmë të nxehet derisa të fillojë të shkumëzojë në anë, por pa vluar. E largojmë nga zjarri dhe e lëmë të ftohet paksa.

Ndërkohë, në një tas tjetër, rrahim të verdhat e vezëve me sheqerin derisa të formohet një masë e butë dhe paksa kremoze. E shtojmë gradualisht kremin e ngrohtë tek të verdhat e vezëve, duke përzier vazhdimisht për të shmangur mpiksjen e vezëve.

Masën e përgatitur e hedhim në enë të vogla për pjekje (ramekin) dhe i vendosim në një tavë me ujë të nxehtë (pjekje në banjë marie). I fusim në furrë të parangrohur në 160°C për rreth 30-40 minuta, derisa kremi të ngurtësohet por të jetë ende pak i lëkundur në mes.

Pasi të jenë ftohur, e spërkasim sipërfaqen e çdo ene me një lugë gjelle sheqer dhe e djegim sipër me një pishtar kuzhine derisa të formohet një shtresë karamel krokante.

Shoqërohet me: Fruta të freskëta ose thjesht i ftohtë. Konsumohet si një ëmbëlsirë elegante dhe klasike.

Komento