Së pari, specat i presim në rripa dhe i skuqim në një tigan me pak vaj ulliri derisa të zbuten. Më pas shtojmë qepën e grirë imët dhe hudhrën e shtypur, duke i lënë të skuqen derisa të marrin një ngjyrë të lehtë të artë. Shtojmë domatet e grira dhe i lëmë të ziejnë derisa lëngu të avullojë pak.
Kur masa të jetë përzier mirë, shtojmë gjizën, kripën, piperin dhe erëzat. E përziejmë mirë dhe e lëmë të gatuhet edhe për 5-10 minuta në zjarr të ulët, derisa të marrë një teksturë kremoze.
Shoqërohet me: Bukë të thekur dhe një sallatë të freskët. Konsumohet si drekë ose darkë e lehtë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento