Rregulli 5 sekondësh: A konsumohet ushqimi pasi ka rënë në tokë?
Me siguri e ke bërë dhe ti! Të ka rënë ushqimi nga dora dhe e ke “shpëtuar” kur ka kaluar më pak se 5 sekonda në tokë.
Por, sa i sigurt është ky rregull 5 sekondësh dhe a kemi vepruar gabim deri tani, na e tregojnë specialistët.
Për fatin tonë të keq, “Rregulli 5 sekondësh” është vetëm një mit, pasi është më e sigurt që ushqimi të mos konsumohet më pasi ka rënë përtokë.
“Rregulli i pesë sekondave është një mit,” konfirmon Wendi Lebrett, MD, mjeke e certifikuar dhe bashkëpunëtore e gastroenterologjisë. “Nuk ka asnjë kohë të sigurt të rekomanduar për konsumimin e ushqimit kur ai ka rënë në dysheme.”
Nuk do ta lëpini gishtin pasi ta prekni në dysheme për pesë sekonda (ose më pak!) dhe i njëjti arsyetim vlen edhe për ushqimin. “Bakteret mund të transferohen në ushqim pothuajse menjëherë pas kontaktit,” thotë mjeku Kenneth Brown.
Rregulli mund të ofrojë një zgjidhje të shpejtë, por shkenca mikrobike tregon se siguria e ushqimit është më komplekse. Hulumtimet e publikuara në Journal of Applied Microbiology tregojnë se salmonela mund t’i kontaminojë ushqimet shumë shpejt, brenda pesë sekondave.
Pra, shmangni konsumin e çdo produkti që ka rënë në dysheme, pavarësisht se sa shpejt e kapni atë.
Secili ftrut i thatë ka përfitimet e veta shëndetësore—por disa janë në krye kur bëhet fjalë për këtë lëndë ushqyese të ngopshme. Ka shumë gjëra të mrekullueshme për ta—përfshirë faktin që janë një paketë e vogël e mbushur me...
Dieta më e mirë për jetëgjatësi është ajo që përfshin shumë fruta, arra dhe bishtajore, perime dhe drithëra të plota. Ushqimet që duhet të kufizohen ose të shmangen për jetëgjatësi përfshijnë ato të pasura me sheqer të shtuar, yndyrë...
Shalqini është frut shekullor, i lëngshëm dhe i ëmbël dhe shumë e shohin atë si një ëmbëlsirë të përsosur për të shuar etjen gjatë vapës së verës. Këtu janë disa nga përfitimet kryesore shëndetësore të tij: 1-Ju ndihmon të...
Lini një koment