1 pako 375 g petë sfoliatë, e shkrirë nëse është e ngrirë
6 fiq të freskët
25 g gjalpë, i shkrirë
2 lugë gjelle sheqer pluhur, plus shtesë për pluhurosje
2 lugë gjelle reçel me mjedër ose manaferrë
akullore sipas dëshirës
Ngrohni furrën në 200C. Shtroni një tavë të madhe me letër pjekjeje. E ndajmë brumin në 6 pjesë. Hapeni secilën pjesë me petz në trashësinë e një monedhe dhe prejeni në një rrumbullak me diametër 11-12 cm, duke përdorur një prestar. Vendoseni në tavë dhe shënoni 1 cm nga buza, duke u kujdesur që të mos e prisni brumin. Shtypeni me pirun brumin brenda vijës së shënuar.
Priteni çdo fik në feta duke i mbivendosur pjesërisht, brenda vijës së shënuar të tartave. Lyejini me gjalpë dhe spërkatini me sheqer pluhur. Tani mund të ftohen deri në 5 orë. Piqeni për 18-20 minuta derisa peta të jetë e të ketë ngjyrë të artë në skaje.
Ngrohni reçelin në një tigan të vogël, lyeni tartat me furçë, më pas pudrosni me shumë sheqer pluhur. Shërbejeni të ngrohtë nga furra ose në temperaturë ambienti, me akullore.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento