2 qepë të njoma, pjesët e bardha dhe jeshile të mbajtura të ndara dhe të grira hollë
disa feta proshutë të holla, të grira
25 g cheddar
bukë integrale, për t'u shërbyer (sipas dëshirës)
1-2 domate të freskëta të grira, për t'u shërbyer (sipas dëshirës)
Përziejini vezët dhe të bardhat e vezëve me pak erëza dhe lërini mënjanë. Ngrohni vajin në një tigan mesatar që nuk ngjit dhe skuqeni specin për 3-4 minuta.
Hidhni pjesët e bardha të qepëve dhe gatuajini edhe për 1 min. Hidhni vezët dhe ziejini në zjarr mesatar derisa të jenë gati plotësisht.
Hidhni mbi të proshutën dhe djathin dhe vazhdoni gatimin derisa të mpikset në qendër. Shërbejeni direkt nga tigani me pjesën e gjelbër të qepëve të spërkatura sipër, domaten e grirë dhe pak bukë integrale nëse dëshironi.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento