2 gota patate baby, të përgjysmuara (të katërtat nëse janë të mëdha)
2 lugë gjelle degë rozmarinë të freskët, plus 1 lugë gjelle e grirë
2 lugë gjelle vaj ulliri ekstra i virgjër
Ngroheni furrën në220°. Në një tas të madh, bëni bashkë uthullëm balsamike, mjaltin, mustardën dhe
hudhrat dhe i rregullojmë me kripë dhe piper. Rrihni derisa të formohet një masë. Shtoni kofshët e pulës dhe përziejini derisa të mbulohen plotësisht. Vendoseni në frigorifer për t’u marinuar, të paktën 20 minuta deri në 1 orë.
Ndërkohë, përgatisni patatet: Në një enë mesatare shtoni patatet dhe rozmarinën e grirë dhe i rregulloni me kripë dhe piper. Shtoni 1 lugë vaj dhe përziejini derisa të bashkohen. Lërini mënjanë.
Në një tigan të madh të përshtatshëm dhe për furrë, mbi nxehtësinë mesatare-të lartë, ngrohni lugën e mbetur të vajit. Shtoni pulën dhe skuqeni, me anën e lëkurës poshtë, 2 minuta, më pas rrokulliseni dhe skuqeni edhe 2 minuta. Shtoni patatet, duke i vendosur në mes të pulës dhe sipër me degë rozmarine.
Transferojeni në furrë dhe piqeni derisa patatet të zbuten dhe pula të jetë gatuar, 20 minuta. (Nëse patatet kanë nevojë për më shumë kohë për t’u gatuar, transferojeni pulën në një dërrasë prerëse për të pushuar dhe vazhdoni të gatuani patatet derisa të zbuten.)
Shërbejeni pulën dhe patatet me lëngjet nga tigani.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento