Hidhini domatet e copëtuara dhe gjysmën e lëngut në një procesor ushqimi dhe përpunojeni derisa të jenë të krijohet një masë uniforme. Hidheni në një tenxhere me lëngun e mbetur, lëreni të ziejë lehtë dhe mbajeni në zjarr të ulët.
Ndërkohë vendosni gjalpin dhe vajin në një tenxhere të madhe dhe ngrohini lehtë derisa gjalpi të shkrihet. Shtoni qepën dhe gatuajeni për 6-8 minuta derisa të zbutet. Hidhni hudhrën dhe rozmarinën, më pas gatuajeni edhe për 1 min. Shtoni orizin dhe gatuajeni, duke e trazuar, për 1 min.
Filloni të shtoni lëngun e nxehtë dhe përzierjen e domates me garuzhde një e nga një. Lëreni rizoton të gatuhet, duke e përzier shpesh, duke shtuar më shumë lëng ndërsa përthithet. Pasi të keni shtuar gjysmën e lëngut, shtoni domatet qershi. Pas 20-25 minutash, orizi duhet të jetë kremoz dhe i butë, domatet qershi të zbuten dhe i gjithë lëngu duhet të konsumohet.
Mbulojeni dhe lëreni për 1 min, më pas përzieni borzilokun. Shërbejeni të spërkatur me parmigiano dhe piper të zi.
Fillimisht, marinojmë salmonin duke e lyer me vaj ulliri, kripë dhe piper. Lëreni mënjanë për 10 minuta. Në një tigan të madh, skuqim filetën e salmonit në zjarr mesatar për 3-4 minuta nga secila anë, derisa të marrë ngjyrë...
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Komento