Të hamë me stinë! Lista e domosdoshme e ushqimeve që duhet të konsumojmë këtë vjeshtë

Kungujt marrin gjithë lavdinë si fruti më i pëlqyer i stinës së vjeshtës, por nuk është opsioni juaj i vetëm nëse kërkoni fruta dhe perime të shëndetshme këtë sezon.

Kjo listë perimesh dhe frutash janë zgjedhja ideale e prodhimeve sezonale të shëndetshme që mund të konsumoni gjatë kësaj stine:

1.Molla

Ky frut i vjeshtës është i pasur me antioksidantë veçanërisht vitamina C, e cila ndihmon në forcimin e sistemit imunitar dhe mund të ulë edhe rrezikun e kancerit. Përveç kësaj, mollët janë të larta në pektin prebiotik, i cili ndihmon në ushqimin e baktereve të zorrëve dhe mund të ndihmojë të ulë kolesterolin.

2.Kungulli

Veçse është fruti fantastik i dekorimeve drithëruese të Halloween, kungulli është një burim i shkëlqyeshëm i vitaminës A. Është gjithashtu i mbushur me fitosterole, të cilat mund të zvogëlojnë kolesterolin e keq dhe beta-karotenën, që ndihmon në mbrojtjen kundër radikalëve të lirë.

3.Lakrat e Brukselit

Ata janë një burim i mirë hekuri, i cili ndihmon trupin tuaj të formojë qelizat e kuqe të gjakut, si dhe vitaminë K, gjë që mund të rrisë shëndetin e kockave. Lakrat e Brukselit janë të mbushura me vitaminë C kështu që ju mund t’i mbijetoni sezonit të ftohtë.

4.Fiq

Ky fryt vjeshtor është një burim solid i fibrave, të cilat mund të ndihmojnë në zvogëlimin e kolesterolit, të promovojnë kontrollin e sheqerit në gjak, të parandalojnë kapsllëkun dhe t’ju bëjnë të ndiheni më të plotë. Fibrat janë gjithashtu të mbushura me kalium dhe ndihmojnë në kontrollin e presionit të gjakut.

5.Lulelakra

Lulelakra është një burim i vitaminave C dhe K, të cilat ndihmojnë në rregullimin e reagimit tuaj inflamator. Lulelakr aështë gjithashtu e pasur me folatë, e cila është vendimtare për çdo grua që mendon të konceptojë pasi ndihmon në parandalimin e defekteve të tubit nervor.

6.Panxhar

Këto perime me rrënjë  përmbajnë një fitonutrient të quajtur betalains, e cila ka veti antioksidante dhe anti-inflamatore.Panxhari  gjithashtu është një burim i mirë i folatit, kaliumit dhe manganit, që ndihmon në thithjen e kalciumit dhe mpiksjen e gjakut.

7.Dardha

Dardha mund të bëjë çdo recetë  më të shijshme dhe më ushqyese. Ky frut është një burim i mirë i fibrave dhe siguron vitaminë C antioksidante, bakër, e cila mund të ndihmojë parandalimin e kancerit  dhe bor, një lëndë ushqyese që ndihmon trupin të mbajë kalcium.

8.Shega

Shegët janë të mbushura me antioksidantë që luftojnë sëmundje, fibra dhe kalium, të cilat promovojnë shëndetin kardiovaskular dhe përmirësojnë presionin e gjakut.

9.Boronica e kuqe

Boronicat e kuqe kanë një ton të përfitimeve shëndetësore, duke përfshirë fibr atdhe prebiotics (të dyja janë të mira për shëndetin e zorrëve), të  pasura në vitaminë C dhe antioksidantë.

10.Patate e ëmbël

Një tjetër perime që ju mund të merrni teknikisht gjatë gjithë vitit,janë patatet e ëmbla me tonelata fibra, vitaminë A dhe vitaminë C.

11.Rrushi

Ky fryt vjeshtor është i mbushur me polifenole dhe vitaminë K (e cila ndihmon në ndërtimin e kockave më të forta).

Lini një koment