E bollshme dhe plot shije: Kjo është receta e sallatës Nicoise
Për salcën Vinaigrette:
1/3 filxhan lëng limoni ose uthull vere të kuqe
3/4 filxhan vaj ulliri
3 lugë çaji copëtuar imët
2 lugë gjelle borzilok të freskët të prerë imët
1 lugë gjelle trumzë të freskët të copëtuar imët
2 lugë çaji rigon të freskët të copëtuar
1 lugë çaji mustardë
Kripë dhe piper i zi i sapo bluar
Për sallatën:
2 biftek toni të pjekur në skarë ose 2-3 kanaçe ton
6 vezë të ziera shumë, të qëruara dhe të prera për së gjati
1 1/4 patate të kuqe
Kripë dhe piper i zi i sapo bluar
2 koka të mesme sallate jeshile
3 domate të vogla
1 qepë të vogël të kuqe, të prerë hollë
1/2 kg bishtaja
1/4 filxhan ullinj të zinj
1.Si fillim përgatisni vinaigretë:
2.Në një kavanoz hidhni vajin, lëngun e limonit ose uthullën, qepët e njoma, erëzat dhe mustardën. Mbulojeni me kapak dhe tundeni derisa të përzihet mirë. Shtoni kripë dhe piper për shije.
3.Shtoni disa feta qepë në vinaigretën.
4.Gatuajini patatet, pritini dhe visheni me vinaigretë:
5.Vendosni patatet në një tenxhere të madhe dhe mbulojini me ujë. Shtoni 1 lugë gjelle kripë. Gatuajini për 10 – 12 minuta apo më shumë, derisa patatet të zbuten.
6.Ndërsa patatet janë akoma të ngrohta, pritini në gjysma ose çerek, në varësi të madhësisë së patateve.
7.Vendosini në një enë dhe vishini me rreth 1/4 filxhan vinaigretë.
8.Zieni bishtajat në ujë të kripur:
9.Gatuajeni derisa të zbuten, por deri sa të ruajnë edhe pak fortësi në kafshim rreth 3-5 minuta.
10.Kullojeni ose shpëlajini me ujë të ftohtë.
11.Vendosni gjethet e sallatës jeshile në një pjatë për servirje.
12.Prisni tonin në feta të trasha dhe vendoseni në qendër të pjatës.
13.Shtoni domatet dhe qepët rreth tonit.
14.Renditni patatet dhe fasulet anash pjatës.
15.Vendosni vezët dhe bishtajat gjithashtu në pjatë dhe sipër të gjithave hidhni vineigretën.
16.Shërbejeni menjëherë. Duhet të shërbehet paksa e ngrohtë ose në temperaturë dhome.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment