Pak kalori dhe shijon për mrekulli, lulelakër e pjekur me salcë djathi!
450 gr lulelakër, e copëtuar
3 lugë gjalpë
4 lugë miell
350 ml qumësht
1 gjethe dafine
Arrëmyshk
1 lugë mustardë
150 gr djathë kaçkavall i grirë
Kripë
Piper
1.Ndizeni furrën në 180 gradë.
2.Lyeni me gjalpë një tavë pjekjeje dhe lëreni mënjanë.
3.Në një tenxhere me ujë dhe kripë, zieni lulelakrën e copëtuar për rreth 10 minuta derisa të zbutet. Kullojeni lulelakrën.
4.Shkrijeni gjalpin në një tenxhere mbi zjarr mesatar, shtoni miellin dhe përziejini bashkë derisa të marrin ngjyrë të artë.
5.Shtoni gjysmën e qumështit, përziejini derisa të bëhet e njëtrajtshme salca, pastaj shtoni edhe gjysmën tjetër të qumështit, gjethen e dafinës, kripë, piper dhe arrëmyshk duke i provuar.
6.Uleni pak nxehtësinë, vërini tenxheres kapak dhe ziejeni salcën në zjarr të avashtë për 5 minuta, duke e përzier vazhdimisht.
7.Hiqni gjethen e dafinës, shtoni mustardën dhe gjysmën e djathit të grirë dhe përziejini derisa të shkrihet.
8.Në tavën e bërë me gjalpë rregulloni lulelakrën e kulluar.
9.Hidhini sipër salcën e djathit të përgatitur dhe spërkatni sipër edhe djathin e mbetur.
10.Piqeni në furrë për rreth 20 minuta derisa të marrë ngjyrë të artë në kafe në sipërfaqe.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment