Speca me gjizë, receta ideale për të shoqëruar çdo vakt
10 speca
250 gram djathë
4-5 lugë gjelle kos
100 gram gjizë
1 lugë kafe kripë
1 litër qumësht
Lani mirë specat, i hiqni bishtat dhe farat. Në një enë përzieni djathin, gjizën dhe kosin. I trazoni mirë dhe mbushni me të specat.
Merrni një kavanoz qelqi dhe vendosni njëra pas tjetrës specat e mbushura. Ngjeshini mirë me dorë.
Në një tenxhere vendosni qumështin për t’u ngrohur. Shtoni edhe 5 lugë gjelle kos dhe e përzieni mirë.
Masën ia shtoni specave dhe e mbyllni mirë enën. E lini në kuzhinë në temperaturën e ambientit dhe të nesërmen i ruani në frigorifer.
Pas 2 javësh specat janë gati për t’u konsumuar.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment