6 patate të mëdha, të prera në feta me trashësi 0.5 cm
Trumzë të freskët
2 lugë gjelle djathë kaçkavall të grirë
Vaj
1.Ngrohni vajin e ullirit dhe perzijeni qepën sa të zbutet. 2.Shtoni mishin e grirë, karrotën dhe selinonë. 3.Kaurdiseni derisa mishi të bëhet ngjyrë kafe dhe të kenë shteruar lëngjet. Shuajeni me verë dhe lëreni të avullojë. 4.Shtoni salcën ,kripë ,piper ,2 gota ujë dhe lëreni të ziejë në zjarr të ulët derisa të trashet salca. 5.Herë pas here përziejeni me një lugë druri. 6.Përgatisni beshamelën duke shkrirë gjalpin në zjarr të ulët . 7.Shtoni miellin duke e kaurdisur për pak dhe më pas shtoni qumështin. 8.Përziejeni pa ndërprerje derisa salca të trashet. Rregullojeni me kripë dhe arrëmyshk. 9.Hidhni 1/5 e beshamelës tek salca dhe trazojeni mirë. 10.Nxehni pak vaj në një tigan dhe skuqini patatet nga të dyja anët sa të marrin faqe. 11.Vendosini në letër thithëse që t’u ike yndyra e tepërt. 12.Lyeni një tavë me pak vaj ulliri dhe spërkateni me pakëz galetë. 13.Shtroni një shtresë patatesh dhe hidhini përsipër pak kripë, piper dhe trumzë të freskët. 14.Shtroni një shtresë kimë ,më pas një shtesë patatesh, kimë dhe në fund patate. Secilën shtresë të patateve hidhini kripë, piper e trumzë. 15.Mbulojini patatet me beshamel dhe hidhini djathin sipër. 16.Futeni të piqet në furrë të paranxehur në 180 ° C për rreth 35- 40 min. 17.Lëreni të ftohet pak para se ta shërbeni .
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment