Miks perimesh 500 gr (kunguj, patëllxhanë ose perime të tjera të stinës)
Beshamelë 1 litër
Petë te freskëta lasanje 250 gr
Djathë Grana padano 30 gr
Proshutë e pjekur 100 gr
Mozarela 250 gr
Kripë
1.Vendosim mozarelen në një kullesë në frigorifer një natë para përgatitjes që të kulloje lëngu. E presim në feta dhe e vendosim në një pjatë.
2.Lajmë perimet, i presim në feta duke i pjekur dhe i rregullojmë me kripë.
3.Ngrohim beshamelën duke i shtuar pak qumësht në mënyrë që të krijojmë një masë homogjene. Fillojmë me përgatitjen duke vendosur përbëresit me radhë.
4.Në fillim një shtresë me beshamelë në mënyrë që të mos ngjiten petat.
5.Vazhdojmë me një shtresë me petat e lazanjës, beshamelë dhe disa feta perimesh, proshutën e pjekur, mozarelën, përsëri një shtresë me peta dhe kështu derisa të vendosim të gjithë përbërësit duke pasur parasysh që në fund do ta mbulojmë me një shtresë të bollshme më beshamelë dhe me djathin e grirë grana.
6.E pjekim në temperaturë 180 gradë derisa sipërfaqja të ketë marrë ngjyrë të artë. Shijojeni!
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment