Rizoto me shafran dhe parmixhano

150 gr oriz për rizoto
1 qepë e grirë imët
1/4 gotë verë të bardhë
500 ml lëng perimesh
1/2 lugë çaji pistil shafrani
1 lugë gjelle gjalpë
1 lugë gjelle djathë parmixhano të grirë

1.Vendosni që një natë më parë pistilat e shafranit në 1 filxhan kafeje me ujë, që të nxjerrin mirë ngjyrën .

2.Në një tigan, vendosni gjalpin të shkrijë dhe shtoni qepën të kaurdiset sa të zbutet.

3.Shtoni orizin dhe kaurdiseni për 1 minutë në zjarr të fortë. Shuajeni me verë dhe lëreni të avullojë .

4.Shtoni pak lëng perimesh të nxehtë dhe uleni flakën në minimum.

5.Llogariteni ta hidhni lëngun e nxehtë në disa pjesë, pra pasi të jetë duke shteruar.

6.Shtoni pjesën tjetër të lëngut, i cili duhet të jetë gjithë kohën i nxehtë dhe ta mbulojë orizin.

7.Kullojini pistilat dhe nxeheni lëngun. Shtojeni tek rizoto kur të hidhni garuzhden e fundit të lëngut të perimeve.

8.Kur të jetë duke shteruar lëngu, fikeni zjarrin, shtoni djathin e grirë dhe gjalpin.

9.Përziejeni dhe lëreni 2 minuta të mbuluar me kapak përpara se ta shërbeni.

10.Ju bëftë mirë!

Lini një koment