Lehtëson depresionin dhe stresin. 4 arsye të mira pse duhet të shijoni çajin e bananes
Shumica e njerëzve nuk janë të vetëdijshëm se lëkura e bananes është po aq e shëndetshme sa i përket vlerave ushqyese sa vetë fruti. Lëkura përmban kalium, magnez, fibra dietike , kaliumi dhe vitamina B6, B12. Problemi është se lëkura e bananës është e vështirë të tretet. Ndryshe nga frutat e tjera të tilla si dardha apo molla që mund të hahen me lëkurë, me bananen nuk mund ta bëni një gjë të tillë.
Përfitimet shëndetësore të çajit të bananes
1. Lehtëson depresionin dhe stresin
Çaji i bananes përmban dopamin dhe serotonin, neurotransmetuesit e ndjesive të mira ! Nivelet e larta të dopaminës, serotoninës dhe triptofanit në çajin e bananës mund të ndikojnë gjithashtu pozitivisht në cilësinë e gjumit.
2. Shëndeti i syve
Karotenoidet (zeaxanthin dhe lutein), të pranishme në çajin e bananes ndihmojnë në ruajtjen e qelizave të shëndetshme dhe reduktojnë dëmtimin oksidativ.
3. Ndihmon me tretje
Kaliumi dhe magnezi ndihmojnë në përmirësimin e funksionit të muskujve të butë, veçanërisht në traktin e tretjes. Gjithashtu, ky çaj mund të ndihmojnë në lehtësimin e kapsllëkut, dhimbjeve të barkut fryrjes etj.
4. Shëndeti i zemrës
Prania e fibrave të tretshme ndihmon në parandalimin e grumbullimit të kolesterolit të keq në arterie! Çaji bananes gjithashtu ka një ndikim pozitiv në nivelin e presionit të gjakut për shkak të përmbajtjes së tij të kaliumit, gjë që pakëson efektin e natriumit.
Receta e çajit të bananes:
Përbërësit:
1 banane e pjekur
1 litër ujë
Një majë kanelle (me dëshirë)
Përgatitja:
Valoni ujin.
Hiqni me thikë 2 skajet e bananes dhe shtojeni në ujin që valon pa e zhveshur nga lëkura.,
Ziejeni për 10 minuta.
Kullojeni ujin dhe shtoni pak kanellë për t’i dhënë shije. Këtë çaj mund ta pini para gjumit ose gjatë ditës.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment