Ullinjtë dhe përfitimet e tyre shëndetësore! Ja çfarë duhet të dini

Ullinjtë janë një frut i pazakontë për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të yndyrës. Yndyra e tyre më e bollshme është acidi oleik, i cili mund të ketë disa përfitime shëndetësore. Ato gjithashtu përmbajnë karbohidrate 4-6%, shumica e të cilave përbëhet nga fibra.

Ullinjtë janë një burim i mirë i vitaminës E, hekurit, bakrit dhe kalciumit. Ato gjithashtu mund të përmbajnë sasi të larta natriumi nëse paketohen në ujë të kripur.

Ullinjtë janë veçanërisht të pasur me antioksidantë, duke përfshirë oleuropein, hidroksitirosol, tirosol, acid oleanolik dhe kuercetin.

Varietetet më të zakonshme të ullinjve janë:

-Ullinj të gjelbër spanjollë, turshi

-Ullinj të zi grekë, të papërpunuar

-Ullinjtë e Kalifornisë, të pjekur me oksidim, pastaj turshi

Ullinjtë e freskët janë shumë të hidhur dhe zakonisht duhet të kurohen dhe fermentohen para se të hahet.

-Përfitimet shëndetësore të ullinjve

Ullinjtë janë një element kryesor i dietës mesdhetare. Ato janë të lidhura me shumë përfitime shëndetësore, veçanërisht për shëndetin e zemrës dhe parandalimin e kancerit.

-Karakteristikat antioksiduese

Antioksidantët dietikë kanë treguar që zvogëlojnë rrezikun e sëmundjeve kronike, të tilla si sëmundjet e zemrës dhe kanceri.

Ullinjtë janë të pasur me antioksidantë, me përfitime shëndetësore duke filluar nga luftimi i inflamacionit deri te zvogëlimi i rritjes së mikroorganizmave.

-Përmirësimi i shëndetit të zemrës

Kolesteroli i lartë i gjakut dhe presioni i gjakut janë të dy faktorë rreziku për sëmundjet e zemrës.

Acidi oleik, acidi kryesor yndyror në ullinj, shoqërohet me përmirësimin e shëndetit të zemrës. Mund të rregullojë nivelet e kolesterolit dhe të mbrojë kolesterolin LDL (të keq) nga oksidimi.

Për më tepër, disa studime vërejnë se ullinjtë dhe vaji i ullirit mund të ulin presionin e gjakut.

-Përmirësimi i shëndetit të kockave

Osteoporoza karakterizohet nga masa e zvogëluar e kockave dhe cilësia e kockave. Mund të rrisë rrezikun e frakturave.

Shkalla e osteoporozës është më e ulët në vendet mesdhetare sesa në pjesën tjetër të Evropës, duke çuar në spekulime se ullinjtë mund të mbrojnë nga kjo gjendje.

-Parandalimi i kancerit

Ullinjtë dhe vaji i ullirit konsumohen zakonisht në rajonin e Mesdheut, ku nivelet e kancerit dhe sëmundjeve të tjera kronike janë më të ulëta se në vendet e tjera perëndimore.

Kështu, është e mundur që ullinjtë mund të ndihmojnë në zvogëlimin e rrezikut të kancerit.

Kjo mund të jetë pjesërisht për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë antioksiduese dhe acidit oleik. Studimet e provëzave zbulojnë se këto përbërje prishin ciklin jetësor të qelizave kancerogjene në gji, zorrë të trashë dhe stomak.

Sidoqoftë, studimet njerëzore janë të nevojshme për të konfirmuar këto rezultate. Në këtë pikë, është e paqartë nëse ngrënia e ullinjve ose vajit të ullirit ka ndonjë efekt në kancer.

-Dobësitë e mundshme

Ullinjtë tolerohen mirë nga shumica e njerëzve por mund të mbajnë sasi të larta kripe për shkak të lëngut të tyre të paketimit.

-Alergji

Ndërsa alergjia ndaj polenit të pemës së ullirit është e zakonshme, alergjia ndaj ullirit është e rrallë.

Pas ngrënies së ullinjve, individët e ndjeshëm mund të përjetojnë reaksione alergjike në gojë ose në fyt.

-Metalet e renda

Ullinjtë mund të përmbajnë metale të rënda dhe minerale si bor, squfur, kallaj dhe litium.

Konsumimi i një sasie të lartë metalesh të rënda mund të dëmtojë shëndetin tuaj dhe të rrisë rrezikun e kancerit. Sidoqoftë, sasia e këtyre metaleve në ullinj është përgjithësisht shumë poshtë kufirit ligjor. Prandaj, ky frut konsiderohet i sigurt.

-Akrilamid

Akrilamidi është i lidhur me një rrezik në rritje të kancerit në disa studime, megjithëse shkencëtarë të tjerë vënë në dyshim lidhjen.

Disa varietete ulliri – veçanërisht ullinj të zinj të pjekur në Kaliforni – mund të përmbajnë sasi të larta të akrilamidit si rezultat i përpunimit .

Lini një koment