Sugjerojmë:

Këto bimë medicinale mund të ndihmojnë me çrregullimet e ankthit

Çrregullimet e ankthit janë një nga sëmundjet mendore më të zakonshme. Rreth 15 për qind e popullsisë vuan nga kjo gjendje. Si mund të ndihmojnë bimët mjekësore dhe metodat natyrale të shërimit?

Një çrregullim ankthi ndodh kur vuani rregullisht nga karakteristika të ndryshme ankthi që shkaktojnë probleme në jetën e përditshme ose në punë. Gratë kanë më shumë gjasa të vuajnë nga çrregullimet e ankthit sesa burrat. Këto janë çështje serioze që ulin ndjeshëm cilësinë e jetës.

Lajmëtarët nervorë, të quajtur edhe neurotransmetues, si serotonina, dopamina, norepinefrina, glutamati dhe acidi gama-aminobutirik, transmetojnë impulse ankthi nga një qelizë e trurit në tjetrën. Tre zona të trurit janë të përfshira: amigdala, hipokampusi dhe korteksi paraballor. Ato i përkasin sistemit limbik, i cili kontrollon sjelljen emocionale dhe formon “qarkun e frikës” në tru.

Në amigdalë, informacioni emocional përpunohet. Nëse përjetoni rrezik ose ankth, truri përpunon informacionin për të së pari në këtë vend. Atëherë hipokampusi i jep kuptim. Nëse keni frikë, lidhja midis hipotalamusit, gjëndrrës së hipofizës dhe korteksit adrenal ngatërrohet.

Cilat bimë mjekësore rregullojnë çekuilibrin?

Kanabidiol (CBD)
Studimet tregojnë se kanabidioli (CBD) ka një efekt anksiolitik: CBD redukton ankthin, shqetësimin dhe nervozizmin. Edhe në rastet e ankthit akut, CBD është treguar se redukton stresin, ankthin dhe shqetësimin. CBD vepron në një numër receptorësh, të ngjashëm me anksiolitikët farmakologjikë (ilaçe për zbutjen e ankthit). Ndryshe nga këto barna, megjithatë, CBD nuk shkakton përgjumje. Përveç kësaj, edhe me përdorim të zgjatur, nuk ka varësi. Studimet tregojnë se aktiviteti në amigdalë zvogëlohet pas marrjes së CBD. Amygdala është një bërthamë në formë bajame në tru që është e përfshirë në përjetimin, përpunimin dhe kontrollin e ndjenjave të ndryshme, duke përfshirë ankthin.

Në rajone të tjera të trurit, aktiviteti gjithashtu zvogëlohet pas marrjes së CBD, duke përfshirë hipokampusin, i cili është i rëndësishëm për procese të tilla si të mësuarit dhe kujtesa. Hipokampusi luan një rol në lidhjen e kujtimeve të ankthit me vendin ku kanë ndodhur, dhe hipokampusi mund të aktivizojë amigdalën bazuar në një kujtesë.

CBD gjithashtu mund të ndërveprojë me të ashtuquajturin receptor 5HT1A (receptori i serotoninës në tru). Ekziston një lidhje midis transmetimit të serotoninës midis neuroneve dhe ankthit. Receptori 5HT1A është i përfshirë.

Shafrani
Shafrani është përdorur kundër sëmundjeve që në lashtësi. Në Iran, shafrani nuk është vetëm një ilaç tradicional për ftohjet, ngjirjen e zërit, inflamacionin dhe astmën , por edhe për shqetësimin e brendshëm, depresionin dhe iluzionet. Një preparat shafrani me cilësi të lartë përmban ekstrakt shafrani me një përqendrim të lartë të garantuar të krocinës, krocetinës, pikrokrocinës.

Komponentë të ndryshëm të shafranit (crocin, crocetin, shafran) rregullojnë reagimin ndaj stresit (boshti hipotalamus-hipofizë-adrenal), stimulojnë neurotransmetimin GABAergjik dhe pengojnë rifillimin e neurotransmetuesve monoamine (dopamine, norepinefrinë, serotonin) në tru. Studimet kanë treguar se shafrani ka efekte qetësuese dhe kundër ankthit.

Ashwaganda 
Ashwaganda, një bimë medicinale nga mjekësia indiane Ayurveda, e cila quhet edhe manaferra e gjumit, xhensen indian ose qershia e dimrit, ka efekte të forta reduktuese të stresit dhe ankthit duke rregulluar sistemin e stresit (boshti hipotalamus-hipofizë-adrenal dhe sistemi simpato-adrenal) , duke mbështetur funksionin e veshkave dhe duke frenuar stresin oksidativ. Ashwaganda kundërshton uljen e niveleve të serotoninës në lidhje me stresin dhe rrit nivelet e kortizolit dhe glutamatit.

Reduktimi i stresit dhe reduktimi i ankthit (anksioliza) janë gjithashtu rezultat i stimulimit të neurotransmetimit GABAergjik. Në disa studime njerëzore që përfshinin pjesëmarrës me stres kronik, marrja e ekstraktit Ashwaganda çoi në një reduktim të niveleve të kortizolit (një shënues i rëndësishëm stresi) dhe CRP ( proteina C-reaktive , një shënues inflamator).

Ashwaganda redukton ankthin dhe ul rrahjet e zemrës dhe presionin e gjakut. Gjithashtu redukton problemet e përqendrimit dhe harresën.

L-Theanine
L-Theanine është një aminoacid i tretshëm në ujë, i ngjashëm me glutaminën, i cili i jep çajit jeshil shijen e tij karakteristike. Teanina përthithet shpejt pas gëlltitjes dhe zakonisht zhvillon një efekt relaksues dhe qetësues brenda 30 minutave, pa shkaktuar përgjumje ose lodhje.

Relaksimi shoqërohet me një rritje të valëve alfa në tru. Marrë para gjumit, Theanine mund të përmirësojë cilësinë e gjumit. Theanina gjithashtu ndikon në sisteme të ndryshme neurotransmetuese në tru (GABA, dopamine, serotonin, glutamate).

Përkthyer nga scientificorigin.com

Lini një koment