Keni probleme me shikimin? Arsyeja e vërtetë mund të mos j’u pëlqejë aspak

Problemet e papritura me shikimin, përveçse ju shqetësojnë, janë një shenjë se trupi juaj ka nevojë për kujdes mjekësor.

Përveç problemeve të zakonshme që bëjnë që të keni probleme me qartësinë në të shikuar, ekzistojnë edhe disa arsye të tjera.

Neps.al i rendit më poshtë për ju:

Obeziteti

Mjekët thonë se pesha e trupit është e lidhur me shëndetin tonë të syve. Obeziteti shoqërohet me shumë sëmundje të syrit, si kataraktet. Në rastin e një pacienti që kishte fituar një peshë të madhe dhe papritmas filloi të humbte shikimin, një mjek zbuloi se mbipesha e tij ishte shkaku.

Migrena 

Një migrenë e rëndë gjithashtu mund të shkaktojë telashe me shikimin dhe më saktësisht, të shkaktojë shikim të paqartë.  Përveç ilaçeve të përshkruara nga një mjek, të qenit në një vend të qetë dhe të errët gjatë migrenës ndihmon goxha.

Depresioni dhe ankthi 

Një studim në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi se midis më shumë se 100,000 vullnetarëve që përjetuan shikim të paqartë, një përqindje e madhe vuante gjithashtu nga problemet e shëndetit mendor. Sipas ekspertëve, pikëllimi, e cila është një ndjenjë jashtëzakonisht e fortë dhe e dhimbshme, mund të shkaktojë humbje të shikimit ose shikim të paqartë dhe sëmundje të papritura së bashku me simptomat aktuale psikologjike.

Epilepsia 

Gjatë një konfiskimi epileptik, dikush mund të përjetojë, midis simptomave të tjera, një humbje të shikimit dhe shikim të paqartë. Efekti është më i rëndë kur personi gjithashtu humbet vetëdijen. Epilepsia është një nga sëmundjet më të vjetra të diagnostikuara dhe zakonisht është e kontrollueshme.

Shtatzënia

Kjo mund të vijë si befasi për ju, por shtatzënia është gjithashtu një nga shkaqet e mundshme të shikimit të paqartë. Ndonjëherë nëna mund të ketë probleme me sytë, të cilat janë rezultat i ndryshimeve hormonale. Edhe pse është e zakonshme dhe ajo zhduket me kalimin e kohës, mjekët këshillojnë kontrolle të rregullta për presionin e lartë të gjakut dhe diabetin.

Sytë e skuqur 

Ndoshta nuk ka njeri në tokë që nuk e ka provuar atë që quhet “një sy rozë” të paktën një herë. Kjo skuqje dhe ënjtje e fortë e qepallës sonë quhet shkencërisht si konjunktivit dhe përveç kësaj shkakton shikim të paqartë, lot, dhe ndonjëherë djegie dhe kruajtje. Zakonisht, është rezultat i alergjive ose një virusi, dhe është e nevojshme ta kontrolloni atë tek një mjek syri.

Tumori në tru

Kjo është diçka e rrallë, por për fat të keq, është e mundur. Një tumor i trurit mund të shkaktojë, midis simptomave të tjera, probleme me shikimin,  si shikim i paqartë dhe të vjella.

Psoriaza 

Psoriasis është një sëmundje e lëkurës që mund të ndikojë seriozisht në shikimin tonë. Përveç simptomave të lëkurës, si dhimbja, skuqja dhe acarimi, psoriaza mund të shkaktojë një gjendje të syrit të quajtur uveitis, që është një inflamacion i syve që çon në shikim të paqartë dhe ndjeshmëri ndaj dritës.

Presioni i lartë apo i ulët i gjakut 

Zakonisht është e padëmshme dhe simptomat nuk zgjasin më shumë se disa minuta. Në këto raste, thjesht shtrihuni ose uluni me këmbët në ajër për të ndihmuar qarkullimin e gjakut në trupin tuaj.

Parkinsoni 

Sëmundja e Parkinsonit ngacmon sistemin tonë nervor dhe për fat të keq, shikimi ynë gjithashtu mund të ndikohet nga ai. Duke filluar me shikimin e paqartë, problemi mund të bëhet më keq, duke çuar në një humbje të pjesshme ose të plotë të shikimit. Në thelb sëmundja ndikon në mënyrën sesi i lëvizim sytë, gjë që shkakton një paaftësi për t’u përqëndruar dhe parë si duhet.

Hipotiroidizmi 

Në rastin e hipertiroidizmit, ndjenjat e dobësisë dhe rraskapitjes janë vërtet të zakonshme. Këto shkaktojnë më pas, shikimin e paqartë.

Diabeti 

Shikimi i paqartë, veçanërisht kur kombinohet me humbje peshe, mund të jetë një shenjë e diabetit. Në varësi të llojit të tij, diabeti mund të shkaktojë një gjendje të syrit të quajtur retinopati diabetike. Shikimi i paqartë dhe një humbje e pjesshme ose e plotë e shikimit janë disa arsye për të kontrolluar shëndetin e syve tanë në mënyrë të vazhdueshme, veçanërisht nëse jemi diabetik

Lini një koment