Përbërësit për bukën e bërë në shtëpi: 1 kg miell misri
700 ml ujë i ngrohtë
1 lugë gjellë kripë
3 lugë vaj ulliri
Për ajkën: 4-5 lugë gjelle ajkë kosi
4-5 lugë gjelle ajkë qumështi
2-3 thelpinj hudhra
Kripë
1.Në një enë kombinoni miellin e misrit me vajin e ullirit. Shtoni pak ujë të ngrohtë.
2.Hedhim ujin në enën ku kemi miellin e misrit dhe vajin e ullirit.
3.Shtoni një lugë gjelle kripë dhe i përzieni me një lugë druri.
4.Më pas shtoni pjesën tjetër të ujit të ngrohtë dhe i përzieni derisa të keni një masë homogjene.
5.Masën e shtrojmë në një tepsi të vogël, të cilën më parë e kemi lyer me vaj ulliri.
6.Pasi hedhim masën në tavë dhe e hapin në mënyrë të njëtrajtshme, lyejmë me një furçë me pak vaj ulliri edhe pjesën e sipërme.
7.E vendosni në furrë në temperaturën 200 gradë për 40 minuta.
8.Ndërkohë në një tas, bashkoni ajkën e kosit dhe qumështit, shtoni kripën dhe hudhrat e shtypura, përzjeini mirë të gjitha bashkë.
9.Pasi buka e misrit të jetë ftohur pak, e prisni në feta të vogla drejtkëndore dhe zhyteni në masën e ajkës që keni përgatitur.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment