1 patate e ëmbël mesatare (e pjekur dhe e shtypur në pure)
1 vezë
3 lugë gjelle miell tërshëre
2 lugë kakao e zezë natyrale (pa sheqer)
1 lugë gjelle gjalpë kikiriku (ose gjalpë bajame)
1/2 lugë çaji kanellë
1/2 lugë çaji ekstrakt vaniljeje (opsionale)
1 majë luge pluhur pjekës
Një recetë shumë ushqyese për fëmijët 4-5 vjeç: pa sheqer të shtuar, të pasura me fibra, antioksidantë dhe shije që i pëlqen edhe mëngjesit më kapriçioz.
Udhëzime:
1. Piqni pataten e ëmbël derisa të zbutet (në furrë për rreth 40 minuta në 200°C ose në mikrovalë për 7-8 minuta).
2. Në një tas përzieni purenë e patates me vezën dhe gjalpin e kikirikut.
3. Shtoni miellin e tërshërës, kakaon, pluhurin për pjekje, kanellën dhe vaniljen. Përziejeni mirë derisa të formohet një brumë i trashë.
4. Formoni me lugë forma të vogla mbi letër furre. Shtypini pak që të marrin formën e biskotës.
5. Piqni në 180°C për 12-15 minuta. Lërini të ftohen përpara se t’i shërbeni.
Përfitime:
Patatja e ëmbël është e pasur me beta-karoten (vitaminë A), që ndihmon shikimin dhe imunitetin.
Kakaoja përmban antioksidantë.
Nuk ka sheqer të shtuar, por është natyralisht e ëmbël.
Ideale si snack në mëngjes ose pasdite.
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Shtyp bananen në një tas me pirun. Shto tërshërën, gjalpin e kikirikut dhe përbërësit e tjerë. Përziej mirë derisa të formohet një masë e trashë. Me duar të pastra formo toptha të vegjël. Vendosi në frigorifer për 30 minuta...
Komento