Njihuni me frutin ekzotik që po bën namin nëpër botë duke zëvendësuar mishin
Në Shqipëri ende nuk e kemi pikasur në treg një të tillë, por nëse jetoni në vendet aziatike apo edhe në SHBA, është e pamundur të mos keni parë në supermarkete apo tregje një frut të gjelbër me pamje të çuditshme prej iriqi deti.
Bëhet fjalë për “jackfruit”, që në Indonezi, Indi, Sri Lanka etj. përdoret prej shekujsh dhe tashmë po pushton botën duke i zënë vendin mishit në receta të panumërta.
Kjo për shkak të sasisë së madhe të proteinave që përmban, por gjithashtu edhe për teksturën dhe shijen e ngjashme me mishin kur gatuhet, çka e bën një opsion përfekt për veganët dhe vegjetarianët.
Si të gjitha frutat, edhe “jackfruit” ka vlera të shumta si nivel të ulët kalorish, vitaminë A dhe C dhe ka potasium, që ndikon në uljen e presionit të gjakut.
Një porcion ka 2 gramë proteina dhe është shumë i pasur në fibra, që përmirësojnë ndjeshëm aktivitetin e zorrëve e të stomakut.
Ajo çka e bën këtë frut edhe më interesant dhe të përshtatshëm për konsum të gjerë, është se pema ku ai zhvillohet i reziston si thatësirës, ashtu edhe parazitëve, çka nënkupton se kërkon fare pak mirëmbajtje dhe për më tepër një pemë, prodhon deri në 200 fruta në vit.
Ndaj nuk do ishte aspak keq që tregtarët të viheshinnë lvizje për ta importuar dhe në vendin tonë
Mbrëmjet me miq të shumtë në shtëpi janë gjithnjë një kënaqësi e madhe falë argëtimit e kujtimeve që mbeten, veçanërisht kur ka humor e biseda të këndshme. Por organizimi i saj mund të kthehet në një mundim të jashtëzakonshëm...
Për të përgatitur bazën, përzieni 50 g miell me 50 g ujë të vakët në një kavanoz ose, akoma më mirë, një enë plastike. Sigurohuni që i gjithë mielli të jetë përfshirë dhe lëreni gjysmë të pambuluar në temperaturën...
Të kanë tepruar dy feta picë nga një natë më parë dhe po gëzon sepse sapo kuptove që e ke mëngjesin gati. Ajo që duhet është vetëm t’i ngohësh shpejt e shpejt… po si? Në mikrovalë brumi bëhet si...
Lini një koment