Receta për një ëmbëlsirë origjinale, jo të zakontë dhe të shijshme. Por edhe aleate e një diete të shëndetshme. Fiqtë e karamelizuar pa sheqer janë aromatikë falë erëzave dhe mund të serviren në fund të një vakti, por edhe me kafenë e pasdites.
Përbërësit:
25 fiq
1 lugë e vogël kakao e hidhur
30 gram portokaj ose fruta të sheqerosura (si ato që ka tek panetonet)
1 shishe Vincotto (verë balsamike frutash)
disa gjethe dafine
pak kanellë
120 gr bajame të thërrmuara
disa kokrra karafil
Përgatitja:
Prisni përgjysmë fiqtë, por mos i ndani komplet. Lërini të bashkuar tek bishti. Mbushini me bajamet e thërrmuara, frutat e sheqerosura dhe kakaon pluhur të cilat i keni bashkuar në një tas. Mbyllini fiqtë me kujdes.
Vendosini fiqtë në një tepsi dhe futini në furrën me nxehtësi 180 gradë për pak minuta duke i kthyer nga ana tjetër në mes të pjekjes. Kalojini tek vincotto, vendosini nëpër vazo duke vendosur në secilën gjethe dafine, kanellë dhe kokrra karafili.
Në fund, mbulojini me vin cotto (1 l për 25 fiq), vendosuni një peshë sipër dhe lërini të pushojnë për një ditë. Hiquni peshën pastaj dhe mbyllini hermetikisht vazot.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment