Në tryezën e Xhemi Shehut: Si të gatuajmë ëmbëlsirën e preferuar të moderatores
Të gjithë kemi një ushqim apo ëmbëlsirë të preferuar, kështu edhe moderatorja Xhemi Shehu zgjedh gjithmonë bakllava kur vjen puna tek ëmbëlsirat.
Vetë Xhemi ka publikuar një foto ku i është futur me kokë pjatës të mbushur të gjithë me bakllava dhe shkruan ” Jeta e barabartë me bakllava”, mesa duket ajo e harron dietën për bakllava.
Recetën për bakllava e gjeni mëposhtë:
Ingredientët
1 pako me petë për bakllava afërsisht 500 gr, në temperaturë ambienti (mjaftojnë 13/15 petë) ●
300 gr arra të qëruara dhe të ndara në thërrime të mëdha
200 gr gjalpë i tretur
Për kremin:
2 vezë
280 gr sheqer
100 gr gjalpë i tretur
300 ml pana
1 bustinë sodë për torta të ëmbla
Për sherbetin:
400 gr ujë
450 gr sheqer
1 lugë lëng limoni
Udhëzimet
1
Përgatisim sherbetin duke përzier në një tenxhere sheqerin, ujin dhe lëngun e limonit.
2
E lëmë të ziejë me flakë të mesme për 15 minuta pasi të ketë marrë valë.
3
E lëmë mënjanë të ftohet.
4
Lyejmë tavën me gjalpë.
5
Hapim petën e parë në tavolinë, palosim për 3 cm petën në anën më të shkurtër të saj, vëmë pak arra dhe e palosim petën sipër, vazhdojmë kështu duke e mbushur dhe duke e palosur për gjithë gjatësinë e petës, e vendosim në tavë dhe kështu vazhdojmë dhe me petët e tjera deri sa të mbushet tava.
6
I spërkasim sipër me gjalpë.
7
Tava do të piqet me dy faza
8
E pjekim në furrën e ngrohur më parë me 180°C për 15 minuta ose derisa të shohim që ka marrë ngjyrë sipër.
9
Gjatë kësaj kohe përgatisim kremin që do t’i hedhim sipër duke përzier me rrahësin e vezëve me dorë: vezët me sheqerin, panën, gjalpin dhe sodën të cilën e shtojmë me sitë.
10
Pasi të kenë kaluar 15 minuta që e kemi vënë tavën në furrë, e nxjerrim nga furra, i hedhim kremin e përgatitur sipër dhe e vëmë të piqet edhe 15/20 minuta të tjera ose derisa të shohim që kremi është mpiksur.
11
Pasi ta kemi nxjerrë nga furra e lëmë të ftohet për 10 minuta dhe më pas i hedhim sherbetin e ftohtë që kishim lënë mënjanë. E lëmë të thithë sherbetin të paktën për 3-4 orë ose deri të nesërmen.
Mbrëmjet me miq të shumtë në shtëpi janë gjithnjë një kënaqësi e madhe falë argëtimit e kujtimeve që mbeten, veçanërisht kur ka humor e biseda të këndshme. Por organizimi i saj mund të kthehet në një mundim të jashtëzakonshëm...
Për të përgatitur bazën, përzieni 50 g miell me 50 g ujë të vakët në një kavanoz ose, akoma më mirë, një enë plastike. Sigurohuni që i gjithë mielli të jetë përfshirë dhe lëreni gjysmë të pambuluar në temperaturën...
Të kanë tepruar dy feta picë nga një natë më parë dhe po gëzon sepse sapo kuptove që e ke mëngjesin gati. Ajo që duhet është vetëm t’i ngohësh shpejt e shpejt… po si? Në mikrovalë brumi bëhet si...
Lini një koment