Gatuani njokit në një tenxhere të madhe me ujë të valuar pak të kripur. Kullojini dhe rezervoni 200 ml nga uji i gatimit.
Ngrohni gjalpin në një tigan të madh. Shtojmë njokit, djathin dhe piperin si dhe 150 ml nga uji i zierjes, ngremë pak zjarrin dhe i trazojmë fort derisa të shkrijë djathi dhe njokit te mbulohen mirë.
Hidhni më shumë nga uji i rezervuar nëse ju pëlqen më shumë. I rregullojmë me pak kripë. Transferoni njokit në tas dhe shërbejeni me një sallatë të përzier, nëse dëshironi.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento