Vaj ulliri ekstra i virgjër për spërkatje dhe servirje
450 gr qiqra të konservuara të shpëlara dhe të kulluara
3 lugë lëng limoni
2 lugë tahini
½ lugë çaji kripë
3 kuba akulli
Majdanoz i freskët i grirë për servirje
Ngroheni furrën në 200 gradë.
Prisni rreth 1cm nga majat e kokës së hudhrave (mjaftueshëm për të ekspozuar majën e thelpinjve të hudhrës) dhe hiqni çdo shtresë të jashtme të lirshme lëvoreje.
Vendosni hudhrën me anën e prerë lart në letër alumini. Hidhni vaj në sipërfaqen e ekspozuar të hudhrës. Mbështillni anët lart dhe vendosni hudhrën e mbështjellë në një tavë.
Piqini në furrën e nxehur më parë derisa të marrin ngjyrë të artë dhe të zbuten, rreth 40-45 minuta. Koha e pjekjes do të ndryshojë në varësi të madhësisë së hudhrës.
Lëreni mënjanë të ftohet, më pas shtrydhni hudhrën e butë nga thelpinjtë në procesorin e ushqimit.
Shtoni qiqrat e kulluara në procesorin e ushqimit së bashku me lëngun e limonit, tahinin, kripën dhe kubat e akullit. Përziejini për rreth 5 minuta derisa të bëhet një masë homogjene. Shijoni dhe rregulloni sipas nevojës duke shtuar më shumë lëng limoni ose kripë.
Hidhni humusin me lugë në një pjatë ose tas dhe shpërndajeni humusin me pjesën e pasme të një luge për të krijuar valë. Spërkateni me vaj ulliri, shtoni qiqra të plota për zbukurim dhe majdanoz të freskët. Shërbejeni me pite.
Në një tenxhere hedhim ujë dhe sapo të marrë valë shtojmë kripën dhe makaronat. Në një tigan me pak vaj ulliri vendosim 2 thelpinj hudhër dhe pak majdanoz që të aromatizohet vaji sa më mirë. Shtojmë më pas frutat...
•Përveç gjalpit përbërësit e tjerë i bashkojmë në një tas dhe pastaj i hedhim në një tepsi ku lyejmë pastaj petët një e nga një. •Shtroni petë, hidhni gjalpin dhe mos i shtypni me presion petët. •Pjekja të bëhet...
•Pastroni gjethet e rrushit dhe vendosi në ujë të vluar derisa të ndryshojnë ngjyrë. •Shpërlajini me ujë të ftohtë dhe lërini të kullojnë, qe t’i keni gati për të mbështjellë japrakët. •Në fillim kaurdisni me vaj ulliri qepët dhe...
Komento