Nga neps. al25 Shkurt, 2021 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 3 minuta
Nga frymëmarrja tek shëndeti i zemrës: Këto janë përfitimet që marrim nga salepi
Çfarë është Salepi?
Rrënjët e bimës salep janë mbledhur në stinën e saj. Pasi këto rrënjë të lihen të thahen për ca kohë ato shndërrohen në pluhur dhe më vonë ky pluhur përzihet me kanellë sipas dëshirës. Pluhuri zihet së bashku me qumështin në kazan për periudha të gjata kohore që të jetë gati për konsum. Pjesa e bimës që përdoret për këtë qëllim janë zhardhokët në rrënjë. Ka shumë lloje të disponueshme në vendin tonë. Zhardhokët e salepit përmbajnë mukozë, glukozë dhe një vaj të paqëndrueshëm. Substanca më e rëndësishme që përmban kjo bimë është glukomanan.
Emra të tjerë: Sahlep, Poligoni, Bellflower, Orchis
Informacione Botanike:
Bima në fjalë është një bimë e vetme rrënjë me fije nga familja Salep. Ka 2 zhardhokë në rrënjën e saj. Kërcelli i bimës është i drejtë dhe cilindrik. Lulet janë tufë së bashku ose me thumba të mprehta. Zhardhokët në rrënjën e bimës përdoren në prodhimin e salepit. Ka shumë varietete në vendin tonë.
Bima e zakonshme e salepit (Orchismaculata) rritet në pyje dhe livadhe të lagështa. Bima anale e salepit (Orchisanatoiica) ka lule të kuqe ose vjollcë. Përdoret si produkt ushqimor, si dhe produkt medicinal i bërë vetë.
Vendet e Prodhimit: Megjithëse bima është rritur në përgjithësi në Turqi, ajo prodhohet gjerësisht në rajonin e Mesdheut Perëndimor, Egjeut, Marmaras dhe perëndimit të Detit të Zi.
Përfitimet:
Lehtëson frymëmarrjen, ndihmon në luftimin e kollës dhe bronkitit.
Ndihmon në kapsllëk dhe është i mirë për hemorroide.
Përmirëson fuqitë e intelektit dhe shton qëndrueshmërinë e zemrës.
Ndihmon në rregullimin e ciklit menstrual.
Ndihmon trupin të heqë qafe krimbat e zorrëve.
Ngroh trupin.
Mënyra e përdorimit:
Zhardhokët e rrënjëve të tokës shndërrohen në një pastë duke shtuar një lugë çaji në ujë dhe zihen për 15 minuta pasi të shtohen 300 g ujë. Salepi shërbehet i nxehtë pasi i shtohet mjaltë për shije dhe xhenxhefili spërkatet sipër. E njëjta recetë mund të përshtatet me qumështin.
Ju mund të pini salep në një filxhan kafeje 4 herë në ditë, para çdo vakti.
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
3 Mars, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 4 minuta
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment