Tartë me qumësht dhe qepë të njoma për një super shije
250 g miell
150 g gjalpë i butë
1 vezë
1 lugë qumësht
1/2 lugë e vogël kripë
Për mbushjen:
5-6 qepë të njoma me bishta
3 vezë
250 ml pana
Djathë i bardhë i thërrmuar
Majdanoz
Piper
Kripë
Përgatitja në rastin kur e përgatisim vetë brumin briseé:
Në një tas, përziejmë me dorë për 1 minutë miellin, kripën dhe gjalpin të prerë në kubikë, derisa të bëhen si thërrime.
Shtojmë më pas vezën dhe qumështin.
Pastaj e punojmë brumin në tavolinë derisa të bëhet homogjen dhe nëse është nevoja, shtojmë edhe 1 lugë tjetër qumësht.
E mbështjellim me qese kuzhine dhe e lëmë të pushojë për një orë në frigorifer.
Pas kësaj , e punojmë brumin pak me dorë që të zbutet dhe më pas e hapim petën me pak miell dhe e sistemojmë me dorë në tavë, me letër furre ose të lyer me gjalpë e miell.
E lëmë dhe një orë tjetër të pushojë në frigorifer ose 30 minuta në ngrirje. Mos e anashkaloni këtë proces, sepse gjatë pjekjes brumi do ta humbasë formën.8
Më pas fillojmë përgatisim mbushjen e petës.
Ndezim paraprakisht furrën në temperature 160° C.10
Vëmë petën briseé në tavën me letër furre, e shpojmë bazën me pirun dhe e lëmë mënjanë.
Qepët e qëruara i ndajmë në dy ose katër pjesë në bazë të trashësisë së tyre dhe i shpërndajmë në tavë bashkë me djathin.
Vezët i rrahim me pirun në një tas bashkë me panën, kripë, piper dhe më pas e hedhim në tavë mbi qepët e djathin.
Shpërndajmë majdanozin sipër dhe e vëmë tavën të piqet për 30 minuta afërsisht ose derisa të shohim që kremi me pana të jetë mpiksur dhe brumi të ketë marrë ngjyrë lartë dhe poshtë.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment