Disa ushqime mund të jenë të dobishme për forcimin e sistemit imunitar dhe parandalimin e ftohjes. Këtu janë pesë llojet e ushqyesve që sistemi juaj imunitar duhet të marrë dhe në cilat ushqime i gjeni ato.
1.Vitaminë C
Një lëndë ushqyese thelbësore, vitamina C vepron si një antioksidant. Ka disa prova që vitamina C mund të jetë veçanërisht e dobishme në rritjen e sistemit imunitar të personave nën stres të madh. Për të rritur konsumimin e vitaminës C, shtoni këto ushqime në dietën tuaj:
Agrumet dhe lëngjet (si portokalli dhe grejpfrut)
Kivi
Specat e kuq dhe jeshil
Brokoli
Luleshtrydhe
2.Vitamina E
Ashtu si vitamina C, vitamina E është një antioksidant i fuqishëm. Hulumtimet sugjerojnë që mbajtja e niveleve të mjaftueshme të vitaminës E është thelbësore për mirëmbajtjen e një sistemi imunitar të shëndetshëm, veçanërisht në mesin e personave të moshuar. Për të fituar vitaminën E, konsumoni këto ushqime:
Bajame
Fara luledielli
Lajthi
Gjalp kikiriku
3.Zink
Zinku është një mineral thelbësor i përfshirë në prodhimin e qelizave të caktuara imune. Instituti Kombëtar i Shëndetit (NIH) paralajmëron që madje nivele të ulëta të zinkut mund të dëmtojnë funksionin tuaj imunitar.Këtu janë disa burime kryesore të zinkut:
Fasule të pjekura
Rrush i thatë
Qiqra
4.Karoten ( Vitaminë A)
Karotenoidet janë një klasë e pigmenteve që gjenden natyrshëm në një numër bimësh. Kur konsumohen, karotenoidet shndërrohen në vitaminë A (lëndë ushqyese që ndihmon në rregullimin e sistemit imunitar) .3 Karotenoidet thithen më mirë kur gatuhen ose hahen me yndyrë.
Karrota
Lakër jeshile
Kajsi
Papaja
Mango
Patate e embel
Spinaq
5.Acidet yndyrore omega-3
Acidet yndyrore omega-3 janë një lloj acidi yndyror thelbësor i njohur për të ulur inflamacionin dhe mbajnë nën kontroll sistemin imunitar.Megjithëse nuk dihet nëse omega-3 mund të ndihmojnë në luftimin e infeksioneve (siç është ftohja e zakonshme), hulumtimi sugjeron që omega-3 mund të mbrojë kundër çrregullimeve autoimune si sëmundja e Crohn, kolit ulcerativ dhe artritit reumatoid.
Provoni këto ushqime të pasura me omega-3:
Peshk vajor (përfshirë skumbri, ton, salmon, sardele, harengë dhe trofta)
Arra
Farat Chia
Lini një koment