Vëmendje! Ja për sa jod ka nevojë trupi që të mirëfunksionojë!

Jodi është një mineral thelbësor, që do të thotë që trupit tuaj i duhet që të funksionojë siç duhet dhe ju nuk mund ta prodhoni atë vetë, duhet ta konsumoni përmes dietës tuaj ose si një shtesë. Jodi është i pranishëm në ushqime, por sasitë mund të jenë të vështira për t’u identifikuar.

Shumica e njerëzve duhet të përdorin rregullisht kripë që është e pasuruar me jod në mënyrë që të marrin një dozë të bollshme dietike.

Kripa e jodizuar është burimi kryesor i këtij minerali. Për më tepër, jodi është një element i pazëvendësueshmë, që do të thotë se ai përfshin një përqindje relativisht të vogël të indeve të trupit.

Mungesa e jodit rezulton në nivele të ulëta të hormoneve tiroide, të cilat mund të rezultojnë në hipotiroidizëm. Ky është një problem jo i zakonshëm, por mund të shfaqet tek foshnjat dhe fëmijët shumë të vegjël. Mungesa e jodit dietik është ndër shkaqet kryesore të parandalueshme të aftësive të kufizuara konjitive dhe zhvillimore.

Jodi gjithashtu mund të luajë rol në funksionet fizike përveç prodhimit të hormonit tiroide, por provat nuk janë plotësisht të qarta.

Jodi është një përbërës jetik i hormoneve tiroide, i cili është funksioni më i rëndësishëm dhe i kuptueshëm i mineralit.

Jodi konsumohet nga goja dhe thithet shpejt në stomak dhe zorrë të vogël.

T4, i cili përmban katër molekula të jodidit, është një pararendës joaktiv i hormonit aktiv tiroide T3, i cili përmban tre molekula të jodidit. Kjo do të thotë që pasi gjëndra tiroide prodhon T4 dhe e lëshon atë në qarkullimin e gjakut, atëherë ajo shndërrohet në T3, e cila ndërvepron me shumicën e qelizave të trupit.

Hormoni aktiv i tiroides T3 funksionon pothuajse në çdo qelizë dhe organ në trup duke rregulluar metabolizmin, përdorimin e energjisë, rritjen dhe riparimin.

 

Mungesa e jodit

Pasojat më të dukshme të mungesës së jodit përfshijnë defekte në prodhimin e hormonit tiroide, e cila rezulton në simptoma të sëmundjes tiroide. Nëse keni nivele të ulëta të jodit, simptomat e mosfunksionimit të tiroides mund të zhvillohen brenda disa javësh dhe të përfshijnë një sërë sëmundjesh:

 

1.Hipotiroidizmi (Funksioni i Ulët i Tiroides)

Jodi jo adekuat parandalon trupin tuaj të bëjë mjaftueshëm hormone tiroide. Kjo mund të shkaktojë një sërë simptomash, duke përfshirë shtimin në peshë, energjinë e zvogëluar, përgjumjen, koncentrimin e problemeve, depresionin, kapsllëkun, ndjenjën e të ftohtit gjatë gjithë kohës, parregullsitë menstruale dhe problemet me sheqerin në gjak.

2.Hipotiroidizmi i fëmijërisë

Fëmijët që kanë mungesë jodi mund të pësojnë të njëjtat efekte si të rriturit, si dhe të shfaqin simptoma shtesë. Efektet mund të jenë delikate dhe graduale duke përfshirë rritjen e ngadaltë fizike, problemet e humorit, përqendrimin e problemeve dhe vështirësitë në të nxënë.

3.Goiter

Kur mungesa e jodit sjell nivele të ulëta të hormoneve tiroide, gjëndra juaj e hipofizës prodhon hormon të tepërt stimulues të tiroides (TSH) për të kompensuar nivelet e ulëta të hormonit tiroide. TSH normalisht stimulon gjëndrën tiroide për të prodhuar dhe lëshuar T4 dhe T3. TSH-ja e tepërt tejkalon gjëndrën tiroide. Si përgjigje ndaj kësaj, gjëndra tiroide zgjerohet, por akoma nuk mund të funksionojë në mënyrë adekuate në mungesë të jodit të mjaftueshëm. Ky ndryshim përshkruhet si goiter.6

4.Hipotiroidizmi kongjenital

Mungesa e jodit tek foshnjat zbulohet nga testet e shqyrtimit të porsalindur. Gjendja mund të bëjë që foshnjat të pësojnë probleme me ngrënien, tonin e dobët të muskujve ose probleme me zemrën — ndonjëherë, mund të mos shkaktojë fare simptoma. Ndërsa ka shkaqe të tjera, foshnjat e porsalindura që kanë lindur nëna që kanë konsum të ulët të jodit gjatë shtatëzanisë, mund të zhvillojnë hipotiroidizëm kongjenitale. Gjendja mund të përmirësohet nëse foshnjat marrin jod të mjaftueshëm në dietën e tyre pasi të lindin. Nëse jo, ata janë në rrezik për të zhvilluar deficite të të nxënit dhe kufij në rritjen fizike si rezultat i funksionit joadekuat të tiroides.

5.Goitrogens

Në disa situata, jodi juaj mund të mos funksionojë ashtu siç duhet nëse goitrogjenet ndërhyjnë në thithjen e jodit në gjëndrën tiroide.

Goitrogens janë ushqime dhe substanca të tjera që konkurrojnë me marrjen e jodit në gjëndrën tuaj tiroide, duke parandaluar përfundimisht prodhimin e duhur të hormoneve tiroide.

Disa goitrogjene përfshijnë brokolin, lakrën, lulelakrën dhe luleshtrydhet. Nëse keni funksion normal të tiroides dhe konsumimin e jodit, nuk është e nevojshme të shqetësoheni për këto ushqime që shkaktojnë mungesë Jodi.

Lini një koment