250 g miell të thjeshtë, plus shtesë për pluhurosje
125 g gjalpë i prerë në kubikë, plus shtesë për tavën
1 vezë mesatare
1 degë vaniljeje
100 g reçel ose marmelatë sipas dëshirës tuaj
Hidhni miellin, gjalpin dhe pak kripë në një tas dhe fërkojini së bashku me majat e gishtave (ose mund t’i bashkoni këta përbërës në një përpunues ushqimi nëse keni). Kur përzierja të duket si thërrime buke, përzieni vezën dhe farat e vaniljes me një thikë. Shtoni 1 lugë gjelle ujë të ftohtë, më pas filloni ta bashkoni brumin në një masë me duart tuaja – përpiquni të mos e punoni shumë. Shtoni edhe 1 lugë gjelle ujë nëse nuk bashkohet, por përpiquni të mos shtoni më shumë se kaq. Mbështilleni me celofan dhe vendoseni në frigorifer për 30 minuta.
Ngroheni furrën në 200C. Lyejeni me gjalpë një tavë me 12 vende, më pas pudrosni sipërfaqen e punës me miell. Hapeni brumin e ftohur në mënyrë që të jetë afërsisht me trashësinë e një monedhe, më pas përdorni një prestar të rrumbullakët të drejtë ose me krahë për të prerë 12 rrathë, mjaft të mëdhenj për të mbushur hapsirat në tavë. Hidhni 1-2 lugë gjelle nga mbushja e zgjedhur në secilën prej tyre.
Piqini për 15-18 minuta ose derisa të marrin ngjyrë të artë dhe mbushja të fillojë të lëshojë pak flluska. Lërini të ftohen në tavë për disa minuta dhe më pas kalojini me kujdes në një raft teli që të ftohen plotësisht.
Fasulet janë një ushqim i shëndetshëm dhe i shijshëm, por koha e gjatë e gatimit mund të jetë sfiduese, sidomos kur nxitoni. Fatmirësisht, ka një truk të thjeshtë që do t’ju ndihmojë të kurseni kohë! Nëse keni harruar t’i...
Përzierja e përbërësve Në një tas të madh, përziejmë mishin e grirë me karrotën, qepën, hudhrën, majdanozin dhe bukën e thërrmuar. Shtojmë vezën dhe erëzat sipas shijes dhe i përziejmë mirë derisa të bashkohen. Formimi i qofteve Formojmë qoftet...
Në një tas, përziejmë majanë me ujin e vakët dhe sheqerin. E lëmë të qëndrojë për 10 minuta derisa të krijohen flluska. Shtojmë miellin, kripën dhe vajin. E punojmë brumin derisa të bëhet elastik. E mbulojmë dhe e lëmë...
Komento