Supë me perime, e duhura për një verë të shëndetshme
80 gr qepë e njomë
80 gr karotë
100 gr kungulleshkë
5 gr majdanoz
330 gr patate
3 gr hudhër
2 gr gjethe dafine
0.5 gr arrëmyshk
6 gr rozmarinë
60 gr vaj ulliri (ekstra i virgjër)
200 gr fasule (fagioli borloti)
400 gr lulelakër
200 gr bizele
2 gr piper i zi
3 gr kripë
60 gr selino
350 gr domate
110 gr proshutë e tymosur
700 gr ujë
150 gr presh
1.Për të përgatitur këtë supë si fillim lani mirë të gjitha perimet.
2.Merrini me radhë, një nga një të gjitha perimet (kungullin, kungulleshkën, lulelakrën, preshin, pataten, domaten, karrotën, hudhrën dhe qepët e njoma). Pastrojini dhe pritini në kubikë të vegjël.
3.Gjithashtu të njëjtin proces bëni edhe me majdanozin dhe proshutën e tymosur.
4.Merrni tenxheren,hidhni vajin e ullirit dhe shtoni qepët e njoma, selinotë dhe karrotat. Përziejini sëbashku, në mënyrë që të mos ngjiten. Shtoni dhe hudhrat.
5.Pastaj hidhni proshutën, e cila i jep shije supës.
6.Merrni rozmarinën dhe hidheni tek përzierja që keni berë, deri në këtë moment.
7.Më pas hedhim të gjitha perimet me radhë (preshin, kungullin, lulelakrën, patatet, fasulet, kungulleshkat, domatet) dhe në fund shtoni ujin.
8.Lerini të gjitha perimet të ziejnë për rreth 30 minuta.
9.Pasi përimet të jenë zierë, hidhni 50 gr ujë sërish, nëse doni të keni një supë të lëngshme, ose më pak nëse nuk e dëshirojmë të tillë.
10.Në fund heqim tufën e rozmarinës dhe supa është gati.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment