Shkrini gjalpin me vajin e ullirit në një tenxhere të madhe me bazë të rëndë. Shtoni qepët dhe skuqini me kapak për 10 minuta derisa të zbuten.
Spërkatini me sheqer dhe gatuajini edhe për 20 minuta, duke i përzier shpesh, derisa të karamelizohen. Qepët duhet të jenë vërtet të arta, plot shije dhe të buta kur t’i kapni midis gishtërinjve. Kujdesuni deri në fund që të mos digjen.
Shtoni thelpinjtë e hudhrës për minutat e fundit të kohës së zierjes së qepëve, më pas spërkatni miellin e thjeshtë dhe përzieni mirë.
Rriteni nxehtësinë dhe vazhdoni të trazoni ndërsa shtoni gradualisht verën, e ndjekur nga lëngu i viçit. Mbulojeni dhe ziejini për 15-20 minuta.
Për ta shërbyer, ndizni skarën e furrës dhe thekni bukën. Hidheni supën në enë rezistente ndaj nxehtësisë.
Vendosni një ose dy feta bukë të thekur mbi tasat e supës dhe hidhni mbi to gruyere. Piqini derisa të shkrihet.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Komento