Fantastike për festa: Ja si të përgatisni në shtëpi “Shëndetlie”
Si masë përdorim një gotë që merr 200 ml ujë
3 vezë të vogla
1 gotë sheqer jo plot
100 gr gjalpë i tretur, i vakët
3 lugë të mëdha mjaltë
300 gr arra të qëruara në thërrime
1 bustinë sodë për ëmbëlsira
1 bustinë vanilje
1 majë thike luge
3 gota miell
1 e verdhë veze për ta lyer sipër
Për sherbetin:
800 gr sheqer
600 ml ujë
1.Ndezim paraprakisht furrën në temperaturën 180° C.
2.Në një tas, me rrahësen e vezëve përziejmë vezët me sheqerin për 2 minuta, shtojmë gjalpin, mjaltin, kripën, miellin, vaniljen, sodën me sitë, arrat dhe e punojmë brumin me lugë druri.
3.Hedhim brumin në tavën e lyer me pak gjalpë dhe e nivelojmë me duar të lagura ose me kurrizin e një luge të lagur.
4.E lyejmë sipër me të verdhën e vezës, të rrahur më parë me pirun.
5.E pjekim në furrë për 40-45 minuta ose derisa kur të bëjmë provën me kruajtëse dhëmbësh, ajo të dalë e pastër.
6.Kur të ketë marrë ngjyrë në sipërfaqe, e mbulojmë me letër alumini, pasi koha e pjekjes është e gjatë dhe mund të digjet.
7.Sherbeti: në një tenxhere ziejmë sheqerin me ujin duke i përzier vazhdimisht derisa të marrin valë.
8.E heqim nga zjarri dhe e lëmë të ftohet.
9.E hedhim sherbetin të ftohtë mbi ëmbëlsirën e ngrohtë, pasi këtë të fundit ta kemi prerë në copa katrore ose sipas dëshirës.
Filetot e peshkut i marinojmë me vaj ulliri, hudhër, lëng limoni, trumzë dhe rigon për 20 minuta. Në një tavë për pjekje, vendosim domatet e prera në feta dhe i spërkasim me kripë e vaj ulliri. Shtojmë peshkun sipër...
Ziejmë tagliatelle-t në ujë të kripur derisa të jenë al dente. Ndërkohë, në një tigan të madh, ngrohim vajin e ullirit dhe gjalpin. Shtojmë hudhrën dhe kërpudhat, duke i skuqur derisa kërpudhat të zbuten dhe të marrin një ngjyrë...
Në një tigan të thellë, skuqim qepën në vaj ulliri dhe gjalpë derisa të zbutet. Shtojmë orizin dhe e përziejmë për disa minuta. Hedhim lëngun e perimeve gradualisht, duke shtuar nga një garuzhde dhe duke përzier vazhdimisht derisa orizi...
Lini një koment