Fantastike për festa: Ja si të përgatisni në shtëpi “Shëndetlie”
Si masë përdorim një gotë që merr 200 ml ujë
3 vezë të vogla
1 gotë sheqer jo plot
100 gr gjalpë i tretur, i vakët
3 lugë të mëdha mjaltë
300 gr arra të qëruara në thërrime
1 bustinë sodë për ëmbëlsira
1 bustinë vanilje
1 majë thike luge
3 gota miell
1 e verdhë veze për ta lyer sipër
Për sherbetin:
800 gr sheqer
600 ml ujë
1.Ndezim paraprakisht furrën në temperaturën 180° C.
2.Në një tas, me rrahësen e vezëve përziejmë vezët me sheqerin për 2 minuta, shtojmë gjalpin, mjaltin, kripën, miellin, vaniljen, sodën me sitë, arrat dhe e punojmë brumin me lugë druri.
3.Hedhim brumin në tavën e lyer me pak gjalpë dhe e nivelojmë me duar të lagura ose me kurrizin e një luge të lagur.
4.E lyejmë sipër me të verdhën e vezës, të rrahur më parë me pirun.
5.E pjekim në furrë për 40-45 minuta ose derisa kur të bëjmë provën me kruajtëse dhëmbësh, ajo të dalë e pastër.
6.Kur të ketë marrë ngjyrë në sipërfaqe, e mbulojmë me letër alumini, pasi koha e pjekjes është e gjatë dhe mund të digjet.
7.Sherbeti: në një tenxhere ziejmë sheqerin me ujin duke i përzier vazhdimisht derisa të marrin valë.
8.E heqim nga zjarri dhe e lëmë të ftohet.
9.E hedhim sherbetin të ftohtë mbi ëmbëlsirën e ngrohtë, pasi këtë të fundit ta kemi prerë në copa katrore ose sipas dëshirës.
Një recetë shumë ushqyese për fëmijët 4-5 vjeç: pa sheqer të shtuar, të pasura me fibra, antioksidantë dhe shije që i pëlqen edhe mëngjesit më kapriçioz. Udhëzime: 1. Piqni pataten e ëmbël derisa të zbutet (në furrë për rreth...
Ke pyetur ndonjëherë pse djathi zviceran ka ato vrima kaq të njohura? Për vite me radhë, fëmijët (dhe ndonjëherë edhe të rriturit) janë argëtuar me idenë e minjve të vegjël që kafshojnë djathin duke lënë boshllëqe pas tyre. Por...
Në disa fshatra të vegjël arbëreshë në Sila të Kalabrisë, ka një recetë që prej gjashtë shekujsh nuk është shkruar kurrë në italisht. Nuk ka as libra gatimi, as video në internet. Ka vetëm fjalë të pëshpëritura në arbërisht,...
Lini një koment