1.Fiqtë i lani me ujë të rrjedhshëm, e më pas u prisni bishtat me majën e thikës duke hapur një gropëz të vogël.
2.Në këtë mënyrë, fruti i fikut do të përthithë sherbetin dhe në fund të procesit do të vendosni nga një bajame të bardhë aty.
3.Fiqtë e pastruar, i hidhni në një tenxhere me ujë të bollshëm dhe i zieni për 15 minuta. Më pas i kulloni nga uji dhe i vendosni në një enë me ujë të ftohtë.
4.I lini në tenxhere për 24 orë duke u ndërruar ujin për rreth tre herë me qëllim largimin e hidhërimit.
5.Pas këtij procesi, tenxheren me fiqtë e vendosni sërish në zjarr.
6.I lini të ziejnë derisa të marrin ngjyrën e tyre të errët nëse do të përdorni fiq të zinj, apo të gjelbër në rast se do përdorni fiq të gjelbër. Sapo të marrin ngjyrë, i hiqni nga zjarri.
7.Më pas, me kujdes nxirrni fiqtë dhe i shtrydhim ngadalë. Kështu u nxirrni ujin e tepërt e më pas u vendosni në brendësi nga një bajame të vogël.
8.Në mënyrë që të kullojnë gjithë ujin, i vendosni në një letër kuzhine.
9.Në vjim, përgatisni shërbetin duke vendosur në zjarr tenxheren me ujin dhe sheqerin, i trazoni derisa të shkrijë sheqeri.
10.E lini sherbetin të zjejë për 10 minuta. Shtoni barbarozën dhe fiqtë. I lini të ziejnë për 15 minuta.
11.Hiqni tenxheren nga zjarri dhe vendosni një pecetë të pastër sipër saj duke e lënë ashtu për 24 orë, derisa fiqtë të thithin lëngun e sherbetit.
12.Më pas, e vendosni sërish tenxheren në zjarr në mënyrë që shërbeti të trashet.
13.Hidhni lëngun e limonit dhe kontrolloni fiqtë. Në rast se kanë zjerë shumë, i nxirrni me lugë dhe lini të zjejë sherbeti derisa të lidhet.
14.Pasi trashet sherbeti reçeli është gati. Në rast se fiqtë i keni nxjerrë më parë i bashkoni me sherbetin e lidhur.
15.E vendosni reçelin në vazot e sterilizuara. I mbyllni me kapak dhe i ktheni përmbys duke i lënë kështu për 24 orë. Pas kësaj vazot me reçelin kokërr i vendosni në frigorifer.
Në një tenxhere hedhim ujë dhe sapo të marrë valë shtojmë kripën dhe makaronat. Në një tigan me pak vaj ulliri vendosim 2 thelpinj hudhër dhe pak majdanoz që të aromatizohet vaji sa më mirë. Shtojmë më pas frutat...
•Përveç gjalpit përbërësit e tjerë i bashkojmë në një tas dhe pastaj i hedhim në një tepsi ku lyejmë pastaj petët një e nga një. •Shtroni petë, hidhni gjalpin dhe mos i shtypni me presion petët. •Pjekja të bëhet...
•Pastroni gjethet e rrushit dhe vendosi në ujë të vluar derisa të ndryshojnë ngjyrë. •Shpërlajini me ujë të ftohtë dhe lërini të kullojnë, qe t’i keni gati për të mbështjellë japrakët. •Në fillim kaurdisni me vaj ulliri qepët dhe...
Lini një koment