Njihuni më mirë me uthullën e mollës dhe 5 benefitet e përdorimit të saj

Çfarë është uthulla e mollës?
Uthulla e mollës prodhohet duke fermentuar sheqernat nga mollët, gjë që i kthen ato në acid acetik – përbërësi aktiv në uthull. Në dyqane mund të shihni uthull molle të etiketuar si ‘e filtruar’ (një lëng i pastër), ose i pafiltruar – kjo e fundit përmban diçka të njohur si ‘nëna’. Kjo do të thotë se ka proteina, enzima dhe baktere miqësore dhe i jep këtij lloji uthulle një pamje të turbullt. Fruta të tjera mund të përdoren për të krijuar uthull mushti me aromë – baza e uthullës zakonisht do të jetë molla me fruta, si mjedra, të shtuara gjatë prodhimit.
Profili ushqyes i uthullës së mollës
Një lugë gjelle (15 ml) ofron:

3 Kcal / 13 KJ
0.1 g karbohidrate
11 mg kalium
1 mg kalcium
1 mg magnez

Uthulla e mollës nuk përmban në të vërtetë ndonjë vitaminë apo mineral, përveç një sasie shumë të vogël të kaliumit, kalciumit dhe magnezit. Nuk ka mjaft kërkime për momentin për të demonstruar se blerja e varietetit “nëna” është më mirë për ju sesa blerja e filtruar. Megjithatë, uthulla e mollës përmban gjithashtu aminoacide dhe antioksidantë.

Cilat janë 5 përfitimet kryesore të uthullës së mollës?
Aktualisht nuk ka asnjë provë specifike për të mbështetur efikasitetin e dietës ACV, megjithatë, ka disa studime interesante që vlerësojnë efektet e mundshme dietike të uthullës. Megjithatë, duhet të theksohet se disa nga këto gjetje bazohen vetëm në studimet e kafshëve.

  1. Mund të ndihmojë në menaxhimin e niveleve të sheqerit në gjak
    Deri më sot, dëshmia e përdorimit të ACV si një mjet për të ndihmuar menaxhimin e sheqerit në gjak është më mbresëlënëse nga të gjitha pretendimet e saj. Një numër studimesh kanë sugjeruar që si pjesë e një vakti që përmban karbohidrate, uthulla e mushtit mund të përmirësojë nivelet e glukozës dhe insulinës pasi të keni mbaruar së ngrëni. Mënyra e veprimit të tij mendohet të jetë e ngjashme me atë të metforminës që ul sheqerin në gjak.

Një studim tjetër që shqyrtoi konsumimin e 2 lugë gjelle ACV para gjumit zbuloi nivele të përmirësuara të glukozës gjatë zgjimit. Vlen të përmendet, megjithatë, se suksesi i ACV në këtë fushë duket të jetë më i rëndësishëm për individët e shëndetshëm ose diabetikët me nivele të sheqerit në gjak të kontrolluara mirë.

Për më tepër, nëse merrni ilaçe me recetë për të ndihmuar në menaxhimin e sheqerit në gjak, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj të përgjithshëm përpara se të rritni marrjen e çdo forme uthull.

  1. Mund të ndihmojë humbjen e peshës
    Aktualisht nuk ka asnjë provë specifike për të mbështetur efikasitetin e dietës ACV, megjithatë, ka disa studime interesante që vlerësojnë efektet e mundshme dietike të uthullës. Megjithatë, duhet të theksohet se disa nga këto gjetje bazohen vetëm në studimet e kafshëve.

Thënë kështu, disa studime njerëzore kanë raportuar efekte pozitive të ACV në ndjenjën e ngopjes dhe duke ndihmuar në uljen e marrjes së kalorive. Kjo e kombinuar me balancimin e sheqerit në gjak dhe uljen e niveleve të insulinës mund të shpjegojë efektet e perceptuara të saj në peshë. Për shembull, një studim që shqyrtoi ndikimin e shtimit të uthullës në një vakt të bazuar në bukë të bardhë zbuloi se njerëzit në studim përjetuan ngopje më të mirë dhe reduktim të glukozës në gjak dhe përgjigjeve ndaj insulinës.

Një studim i mëtejshëm që përfshinte konsumimin e 2 lugë gjelle ACV të kombinuar me një deficit energjie prej 250 kcal, u duk se reduktonte peshën, BMI-në dhe perimetrin e ijeve. Megjithatë, provat që mbështesin ACV si një mjet efektiv për humbje peshe mbeten të ulëta dhe mund të argumentohet se është thjesht shumë herët për të nxjerrë ndonjë përfundim të vlefshëm.

  1. Mund të reduktojë yndyrën e barkut
    Në studimet e kafshëve, acidi acetik është parë të zvogëlojë akumulimin e yndyrës në trup. E njëjta gjë u pa në një studim 12 javor të meshkujve obezë. Burrat konsumuan një uthull të pasur me acid acetik dhe u pa se kishin një ulje të peshës trupore, BMI-së, yndyrës viscerale, perimetrit të belit dhe niveleve të triglicerideve në gjak. Gjetjet duken premtuese, por nevojiten më shumë kërkime.
  2. Mund të balancojë kolesterolin
    Studimet e kafshëve sugjerojnë se ACV mund të përmirësojë trigliceridet në gjak, kolesterolin dhe presionin e gjakut. Mjerisht, megjithatë, kjo deri më sot nuk është përsëritur mjaftueshëm te njerëzit për të mbështetur rekomandimin e saj.
  3. Mund të veprojë si një anti-mikrobik
    Tradicionalisht e përdorur për pastrimin e shtëpisë dhe si ruajtës ushqimi, uthulla ka veti anti-mikrobike. Në mënyrë të veçantë, ACV mund të jetë afektive në frenimin e rritjes së Escherichia coli, Staphylococcus aureus dhe Candida albicans.

Si mund ta përdorni uthullën e mollës?
Uthulla e mollës mund të përfshihet në gatim ose të përdoret në salcat e sallatave.

Nëse vendosni të pini uthull molle, sigurohuni që ajo të jetë e holluar mjaftueshëm – është shumë acid për ta pirë të drejtë. Duke qenë se është një ilaç tradicional dhe jo një ilaç, nuk ka udhëzime zyrtare se si ta konsumoni atë. Disa njerëz zgjedhin të përziejnë midis 1 lugë gjelle – 2 lugë gjelle uthull molle në një gotë me ujë.

A është uthulla e mollës e sigurt për të gjithë?
Është e rëndësishme të theksohet se meqenëse ACV është një ilaç tradicional dhe jo një ilaç, nuk ka udhëzime zyrtare për mënyrën e marrjes së tij. Ekzistojnë gjithashtu të dhëna të kufizuara në dispozicion për efektet e përdorimit afatgjatë ose konsumit të sasive të mëdha të ACV.

Ulja e mundshme e sheqernave në gjak mund të jetë problematike për diabetikët, përfshirë ata që përdorin insulinë, dhe mund të zvogëlojë nivelet e kaliumit në trup. Për të njëjtën arsye, ACV shmanget më së miri nëse jeni duke marrë ndonjë ilaç diuretik, i njohur gjithashtu si pilula uji.

Për ata që vuajnë me gastroparezë ose zbrazje të vonuar të stomakut, ku lëvizja e ushqimit midis stomakut dhe zorrës së hollë ngadalësohet, ACV mund t’i përkeqësojë simptomat dhe duhet të shmanget.

Ekziston gjithashtu një shqetësim se pijet acidike, të tilla si ACV, mund të shkaktojnë dëmtim të smaltit të dhëmbëve. Si masë paraprake, është një ide e mirë që të holloni uthullën në mënyrë të përshtatshme, të mos e konsumoni kurrë të pastër dhe të mos e pini gjatë gjithë ditës. Mund të ndihmojë gjithashtu në shpëlarjen e gojës me ujë të freskët pas konsumimit të ACV. Kontrolloni me dentistin tuaj nëse jeni të shqetësuar.

Lini një koment