Nga neps. al23 Dhjetor, 2021 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 2 minuta
Nëse nuk e ruani orizin e mbetur siç duhet, mund të përfundoni shumë sëmurë
Nëse orizi është pjesë e rregullt e përgatitjes së vakteve tuaja dhe shpesh ju mbetet, duhet të ndiqni disa rregulla për sigurinë ushqimore në mënyrë që të mos toksikoheni. Ringrohja e orizit mund t’ju çojë në helmim nëse nuk jeni të kujdesshëm pas gatimit, këshillon ‘U.K.’s National Health Service’.
Pra, problemi nuk ka të bëjë me ringrohjen e orizit, por me mënyrën se si e trajtoni atë. Pasi ta gatuani, nuk duhet ta lini për më shumë se një orë në temperaturën e dhomës. Orizi i pagatuar mund të përmbajë spore të Bacillus cereus, një bakter që mund të shkaktojë helmim nga ushqimi.
Ky bakter mund të mbijetojë edhe pasi orizi të jetë zier dhe sa më shumë të lihet në temperaturën e dhomës, aq më i madh është shansi që bakteret të shumohen dhe të toksikojnë potencialisht këtë produkt. Nëse ato formohen dhe ju e hani orizin më vonë, mund të përfundoni me të vjella dhe diarre.
Për fat të mirë, është mjaft e thjeshtë të shmangni rrezikun.
Opsioni 1: Gatuani aq oriz sa ç’po planifikoni të hani dhe shërbejeni menjëherë.
Opsioni 2: Nëse po e përgatisni orizin për ta ngrënë më vonë, hidheni sa më shpejt pasi të jetë ftohur. Mos e ruani më gjatë se një orë.
Nëse e ruani në frigorifer, orizi duhet konsumuar deri të nesërmen. Në rast se ringrohni, sigurohuni ta ringrohni në avull. Përveç kësaj, nuk duhet ta ringrohni orizin më shumë se njëherë.
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
E ke tepruar me kripën në supë, gjellë apo salcë? Mos u shqetëso, ka zgjidhje: 1️⃣ Shto një patate – Qëroje dhe hidhe në gatim. Ajo thith një pjesë të kripës. Hiqe përpara se ta shërbesh. 2️⃣ Shto pak...
16 Prill, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 1 minutë
Nëse do të shtrydhësh limonin dhe s’dëshiron të humbasësh asnjë pikë: 1️⃣ Rrotulloje mbi tavolinë duke e shtypur lehtë me pëllëmbën e dorës – kjo zbut fibrat dhe e ndihmon të lëshojë më shumë lëng. 2️⃣ Vendose në mikrovalë...
3 Mars, 2025 Warning: Undefined variable $post in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Warning: Attempt to read property "ID" on null in /var/www/html/neps.al/wp-content/themes/neps/functions.php on line 204
Lexoje për 4 minuta
Për të rriturit që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës, konsumimi i qumështit të fermentuar mund të eliminojë ose të zvogëlojë ndjeshëm simptomat e këtij problemi. Studiuesit besojnë se mikroorganizmat e pranishëm në këtë produkt të fermentuar – i njohur...
Lini një koment