Shpesh na mbetet bukë në shtëpi dhe gjëja e parë që na vjen në mendje është ta hedhim në plehra. Por nëse edukohemi me riciklimin si një mënyrë për të kursyer, por edhe për të qenë më ekologjikë, ka pa fund mënyra për të ripërdorur produktet që na mbeten në kuzhinë, mes tyre edhe buka. Dhe na besoni që riciklimi do t’ju japë kënaqësi, ashtu siç do t’u japë ky kek që do të përgatitet me bukën e mbetur.
I shijshëm dhe i shëndetshëm, me rrush të thatë, i jep kekut një shije të veçantë që e kthen në një ëmbëlsirë speciale e cila na kujton ato të duarve të mamit.
Përbërësit:
250 gr bukë e bardhë ose integrale e mbetur
500 gr qumësht
125 gr sheqer
50 gr rrush i thatë i sheqerosur
50 gr verë marsala ose një lloj tjetër likeri alkoolik (për fëmijët mund të përdorni edhe qumësht)
12 gr kakao e hidhur
2 vezë të vogla
Bajame të thërrmuara
Përgatitja:
E presim bukën në kubikë dhe e lëmë në qumësht për një natë.
Në një tas tjetër, vendosim rrushin tek vera marsala dhe e lëmë për gjithë natën.
Ditën më pas marrim masën e bukës me qumësht dhe e frulojmë derisa të përftojmë një krem homogjen.
Shtojmë sheqerin, kakaon e situr duke i përzier me rrahëse vezësh, vezët dhe rrushin e në fund bajamet e thërrmuara. Hedhim brumin në formën e lyer me gjalpë duke krijuar një shtresë rrreth 2 cm.
E pjekim në furrë të ngrohur në 180 gradë për 45 minuta.
*Këshillë: Për ta shijuar më tepër këtë kek, shërbejeni me pak pana të rrahur.
Fasulet janë një ushqim i shëndetshëm dhe i shijshëm, por koha e gjatë e gatimit mund të jetë sfiduese, sidomos kur nxitoni. Fatmirësisht, ka një truk të thjeshtë që do t’ju ndihmojë të kurseni kohë! Nëse keni harruar t’i...
Përzierja e përbërësve Në një tas të madh, përziejmë mishin e grirë me karrotën, qepën, hudhrën, majdanozin dhe bukën e thërrmuar. Shtojmë vezën dhe erëzat sipas shijes dhe i përziejmë mirë derisa të bashkohen. Formimi i qofteve Formojmë qoftet...
Në një tas, përziejmë majanë me ujin e vakët dhe sheqerin. E lëmë të qëndrojë për 10 minuta derisa të krijohen flluska. Shtojmë miellin, kripën dhe vajin. E punojmë brumin derisa të bëhet elastik. E mbulojmë dhe e lëmë...
Lini një koment