Shpesh na mbetet bukë në shtëpi dhe gjëja e parë që na vjen në mendje është ta hedhim në plehra. Por nëse edukohemi me riciklimin si një mënyrë për të kursyer, por edhe për të qenë më ekologjikë, ka pa fund mënyra për të ripërdorur produktet që na mbeten në kuzhinë, mes tyre edhe buka. Dhe na besoni që riciklimi do t’ju japë kënaqësi, ashtu siç do t’u japë ky kek që do të përgatitet me bukën e mbetur.
I shijshëm dhe i shëndetshëm, me rrush të thatë, i jep kekut një shije të veçantë që e kthen në një ëmbëlsirë speciale e cila na kujton ato të duarve të mamit.
Përbërësit:
250 gr bukë e bardhë ose integrale e mbetur
500 gr qumësht
125 gr sheqer
50 gr rrush i thatë i sheqerosur
50 gr verë marsala ose një lloj tjetër likeri alkoolik (për fëmijët mund të përdorni edhe qumësht)
12 gr kakao e hidhur
2 vezë të vogla
Bajame të thërrmuara
Përgatitja:
E presim bukën në kubikë dhe e lëmë në qumësht për një natë.
Në një tas tjetër, vendosim rrushin tek vera marsala dhe e lëmë për gjithë natën.
Ditën më pas marrim masën e bukës me qumësht dhe e frulojmë derisa të përftojmë një krem homogjen.
Shtojmë sheqerin, kakaon e situr duke i përzier me rrahëse vezësh, vezët dhe rrushin e në fund bajamet e thërrmuara. Hedhim brumin në formën e lyer me gjalpë duke krijuar një shtresë rrreth 2 cm.
E pjekim në furrë të ngrohur në 180 gradë për 45 minuta.
*Këshillë: Për ta shijuar më tepër këtë kek, shërbejeni me pak pana të rrahur.
1. Në një tas të madh përziej thjerrëzat e ziera me domatet, qepën, majdanozin dhe djathin e bardhë. 2. Në një enë tjetër përziej vajin e ullirit me lëngun e limonit, kripën dhe piperin. 3. Hidhe salcën mbi sallatë...
1. Në një tas të madh, vendos kubet e shalqirit. 2. Shtoni sipër djathin e thërrmuar dhe gjethet e mentes. 3. Spërkatni me vaj ulliri dhe lëng lime. 4. Shtoni një majë kripë dhe pak piper të zi nëse...
Shtyp bananen në një tas me pirun. Shto tërshërën, gjalpin e kikirikut dhe përbërësit e tjerë. Përziej mirë derisa të formohet një masë e trashë. Me duar të pastra formo toptha të vegjël. Vendosi në frigorifer për 30 minuta...
Lini një koment